YĪN YĪN

Thaise psychrock en psychedelische disco met een knipoog naar Japan

vrijdag 2 februari 2024 8383

Afkomstig uit Maastricht, de zuidelijkste stad van Nederland, betrad Yīn Yīn in 2019 het toneel met het door Thaise psychrock beïnvloede album The Rabbit that Hunts Tigers, dat in 2022 werd opgevolgd met het meer spiritueel en kosmisch klinkende The Age of Aquarius. Het nieuwste album Mount Matsu vindt de band dat hun geluid geleidelijk is verschoven naar het land van de rijzende zon: Japan. Vasthoudend aan pentatonische toonladders, is het grotendeels instrumentale geluid van de band gecreëerd met een unieke set instrumenten, waaronder vintage synthesizers en een traditioneel Chinees snaarinstrument; de ‘Guzheng’. Mount Matsu zal het ongetwijfeld goed doen in de eindejaarslijsten voor iedereen die houdt van warme en plakkerig klinkende psychedelische disco, vette global funk, elektronica en tribale experimenten. Op 2 februari neemt YĪN YĪN ons mee op deze reis!

 

disco grooves psychedelische funk Thai funk
archief
  • €20,00 *
  • Kleine Zaal
  • 19:00
  • 19:30
Nieuwsbrief

De nummers op Mount Matsu zijn – voor het eerst in het leven van Yīn Yīn – mede gecreëerd door alle leden van de band. “Kunst en ideeën zijn persoonlijk en kostbaar en het proces om dit echt samen te doen ging over meer dan alleen het maken van een album, het was ook een onderzoek naar hoe collectieven werken”, merkt Remy op, de bassist van Yīn Yīn sinds dag één. “Het is soms moeilijk om je eigen artistieke ideeën uitgedaagd te zien worden als je deel uitmaakt van een groep, maar we zijn erg trots op het resultaat. Als je echt co-creëert, is letterlijk elk geluid op een plaat getest en doordacht. We hebben ervoor gekozen om slechts spaarzaam gebruik te maken van de zang, waardoor er voldoende ruimte is voor de verbeelding van de luisteraar: je kunt je fantasie echt de vrije loop laten terwijl je ernaar luistert en erop danst. Het creatieproces voelde als de vervelende maar zeer bevredigende beklimming van een berg, vandaar de titel van de plaat: Mount Matsu.

YĪN YĪN is
Kees Berkers – drums
Remy Scheren – bas
Erik Bandt – gitaar
Robbert Verwijlen – toetsen

Support: Scherry

Scherry, gevestigd in Berlijn maar oorspronkelijk afkomstig van de Nederlands-Belgische grens naast Maastricht, is het soloproject van Jerome Scheren. Na verschillende jaren in bars te hebben gewerkt, live bassist te zijn geweest voor de Duitse band Fil Bo Riva en zijn eigen muziek te hebben geschreven, staat Scherry op het punt om zijn hitproject te debuteren, dat synthpop combineert met indierock uit de jaren ’00. 

 

“ Een van de leukste Nederlandse bands van het moment “

Menno Pot, Volkskrant