Over PAARD

De maatschappij heeft een soundtrack. Het laagdrempelige, verbindende en emanciperende effect van pop- en nachtcultuur op de samenleving is uniek en onmisbaar. We faciliteren, cureren en produceren daarom met veel aandacht en passie de (live)muziek in de levens van onze bezoekers. 

Pop is geen muziekgenre maar een momentopname van het nu. Het gaat dwars door leeftijden, muzieksmaak, bevolkingsgroepen, gender, politieke voorkeur, opleidingsniveau of afkomst. Dat zie je terug op de agenda van PAARD: op één dag vind je bij ons een jonge Haagse punkband in het Café, spoken word in GR8, een grensverleggende dj in de Foyer, een queer dansavond in de Kleine Zaal, een wereldberoemde Turkse popartiest in de Grote Zaal en gaan we met een clubavond van Mama Africa de nacht in. Intrinsiek divers en veelzijdig. Een blokkenschema dat meer laat zien dan start- en eindtijden, het toont de tijdsgeest. 

Bij een curerende rol komt vanzelfsprekend een sturende rol. Richting geven wij met uitdagend(er) programma, nieuwe muziekstromingen, prikkelende clubnachten of een urgent discussieprogramma. Zo halen wij nieuw (jong) publiek PAARD binnen. In PAARD kunnen zij voor de eerste keer draaierig worden; van het dansen, de drank of geluk maar bij PAARD mag je vooral ook ontdekken wie jij bent, wie je zou willen zijn of wat jouw rol kan zijn op ons podium, in onze stad of maatschappij. 

Bij PAARD waken we over het vuur dat –  niet uit zichzelf – brandt in de Haagse muziekscene. Of we de aansteker, waakvlam of de brandstof zijn zal per artiest, (sub)genre of doelstelling verschillen. Bij PAARD moet je jouw eerste echte optreden geven, je eerste clubavond organiseren, je grootste show ooit kunnen doen. Daarna zwaaien we je met liefde uit als onze zalen te klein geworden zijn (en onze poorten blijven altijd voor je open). 

We kijken ook – met trots – terug. Want denk je aan begin 70’ dan hoor je protestmuziek, begin jaren ‘80 hoor je punk en in de jaren ‘90 hoor je hiphop. Allemaal vormden zij de soundtrack van maatschappelijke verandering. Al vijf decennia staat PAARD midden in de popcultuur van Den Haag. Daarom zie je bij PAARD niet alleen de nieuwste artiesten, maar ook de aanjagers van (muzikale) verandering van toen. 

De maatschappij heeft een soundtrack. Bij PAARD geloven we dat wij – als hét poppodium in de stad van Vrede en Recht, op een paar honderd meter van het Binnenhof – een cruciale rol moeten spelen in het vormgeven van die soundtrack. 

 

Ter gelegenheid van het vijftigjarige bestaan van PAARD maakte documentairemaker Mink Pinster de film ‘PAARD anno nu’. Hieronder kun je de film bekijken.