woensdag 13 januari 2021

Winternachten Festival 2021 [Livestream]

Winternachten internationaal literatuurfestival Den Haag presenteert zijn 26ste editie in de vorm van een online ‘slow festival’. Ook al is de vorm anders, Winternachten geeft net als altijd via de taal en de literatuur het maatschappelijk en cultureel debat een stevige boost. Meer nog: ze bieden een literaire detox in de koude januaridagen.

Van woensdag 13 t/m zondag 17 januari wordt er elke avond zorgvuldig een online programma samengesteld dat live wordt uitgezonden. Er is elke dag één online programma om bij te wonen. U kan de ticketprijs zelf bepalen. Er is keuze uit drie ticketprijzen: €5, €10 of €15. Ook is er de mogelijkheid om geld te doneren, waarmee de ticketprijs wordt verdubbeld. Het complete festivalprogramma en tickets zijn te vinden via deze link.

Programma:
Woensdag 13 januari (20:30-21:45): Opening night: It’s up to us & pen award
Donderdag 14 januari (20:30-21:45): #StillWeRise: Writing climate (in)justice
Vrijdag 15 januari (20:30-21:45): #TheFutureIsFemale: the female convention
Zaterdag 16 januari (20:30-21:45): #BackToEarth: Tout-monde
Zondag 17 januari (20:30-21:45): #SoulCare: Radical Happiness

kennisliteratuurlivestreampanel
Archief
  • Variatie van €5 tot €15
  • Online livestream (extern)
  • 20:30
  • 20:30

*incl € 2,50 servicekosten

Opening night: It’s up to us & pen award
Mirthe Frese in gesprek met schrijvers Arnon Grunberg, Eva Meijer, Raoul de Jong, Tsitsi Dangarembga (Zimbabwe) en Samanta Schweblin (Duitsland). Ook met colums van Salena Godden (VK), Simon(e) van Saarloos en Jaap Tielbeke.

#StillWeRise: Writing climate (in)justice
Over klimaat, kunst en activisme, met auteurs Alexis Wright (Australië), Leena Norms (VK), Sanam Sheriff (VS) en Benjamin Fro, Chihiro Geuzebroek o.l.v. Fiep van Bodegom.

#TheFutureIsFemale: the female convention
Over de Istanbul-Conventie, feminisme en activisme, met auteurs Zsófia Bán (Hongarije), Mona Eltahawy (VS), Dilâra Gürcü (Frankrijk), Mithu Sanyal (Duitsland) en Nazmiye Oral, Kaouthar Darmoni, Laura van Dolron en Nicole le Fever (moderator).

#BackToEarth: Tout-monde
Over een nieuw perspectief op onze aarde met auteurs Sulaiman Addonia en Annemarie Estor (België), Amahl Raphael Khouri (Egypte) en Vamba Sherif, Chris Keulemans (moderator) en singer-songwriter Shishani.

#SoulCare: Radical Happiness
Over geluk en inspiratie, met o.a. auteurs Koleka Putuma (Zuid-Afrika), Jens Meijen (België) en Radna Fabias, Munganyende Hélène Christelle, Hassnae Bouazza (moderator), zangeres Bahghi en danser Gil Gomes Leal.

‘Het is aan ons’ als festivalthema
De centrale vraag voor deze tijd is hoe we als samenleving samen komen. Er wordt regelmatig een appèl op ons gedaan om solidair te zijn met elkaar. We moeten de krachten bundelen; het samen doen. Maar over welk samen hebben we het? Hoe inclusief is deze ‘ons’? Vragen die zowel de Black Lives Matter- als de klimaatbeweging agendeert en ook de coronacrisis maakt duidelijk dat het ‘ons’ geen eenvoudige zaak is. En is het eigenlijk wel aan ons? Het Winternachten festival 2021 krijgt daarom als motto ‘Het is aan ons’, ontleend aan schrijver Eva Meijer, voorjaar 2020, in het radioprogramma Kunststof.

Het heeft me altijd verbaasd hoe wij, mensen, ons opstellen en alles op aarde aan onze wil onderwerpen.

Nisrine Mbarki