vrijdag 22 mei

PAARD BLOG: Het checken waard: Ostinato records

Het checken waard. Muzikale tips!
Door: Milan Camuzeaux

‘Tunes & tales from the margins of the world.’  Ostinato Records compileert muziek uit landen waar een rijke culturele en muzikale geschiedenis overschaduwd wordt door een negatieve internationale reputatie. Onder anderen in HaïtiSomalië, Sudan, en Kaapverdië gingen zij op zoek naar de muzikale schatten die door jaren aan burgeroorlogen, natuurrampen en gedwongen migratie grotendeels zijn vergeten. Er zit ontzettend veel liefde en werk in hun verzamelalbums. Interviews werden gehouden, adressenlijsten en telefoonnummers uit lades getrokken, en herinneringen opgehaald. Zoals een van de muzikanten wiens lied op een van de compilaties staat het treffend zegt “where on earth did you find this song? I haven’t heard it in 40 years.”.

Ostinato kondigde recent hun nieuwste compilatie aan: ‘The Dancing Devils of Djibouti‘ is naar verluid de allereerste studio-opname die ooit uit Djibouti (voormalig Frans Somaliland) is gekomen. Muziek in dat land sinds hun onafhankelijkheid in 1977 namelijk compleet staatseigendom, en wordt dus aan strikte banden gelegd. Geen enkele niet-Djibouti partij mag samenwerken met een ‘muzikale onderneming’ uit het land. Drie jaar lang duurden de onderhandelingen om de archieven van het nationale radiostation Radiodiffusion-Television Djibouti, in te mogen duiken, en met succes.

Tijdens deze speurtochten stuitten ze echter op een springlevende groep die de onbekende muzikale rijkdom van het land belichaamt; in de aangelegen studio oefende de officiële ceremoniële groep van Djibouti. Een groep die verschillende generaties topmuzikanten bevat waar buiten Djibouti maar weinig mensen van hebben gehoord. Groupe RTD speelt normaliter op presidentiële aangelegenheden en ceremonies, en hun opnames werden enkel opgeslagen in de archieven van het radiostation. Maar in hun ‘off duty’ jam sessions mixen ze blijkbaar een super-aanstekelijke smeltkroes van Bollywood, Jamaican dub, glibberige synthesizers en funky beats.

“A lot of these guys were old legends and there was some young talent too. Everything that was happening in that studio was world class musicianship and we were really blown away.”

Na wederom vele onderhandelingen en een hoop papierwerk gaf de Djiboutaanse regering Ostinato drie dagen de tijd om een studioregistratie van deze groep te maken. De opnameapparatuur was naar verluid echter in geen decennia vernieuwd, dus werd er een mobiele studio bij elkaar gesprokkeld met ingevlogen apparatuur. Zodoende werd The Dancing Devils of Djibouti opgenomen, waarvan de releasedatum op 5 juni gepland staat. Tip!

In zijn TED Talk  ‘How Music Can Rebuild A Country After 20 Years‘ vertelt oprichter Vik Sohonie meer over het verhaal achter het label, zeker het checken waard als je meer wilt weten. Het label barst van de mooie compilaties en muziek om te ontdeken, en om nog wat muziek te geven om in te duiken vind je hieronder een aantal parels uit verschillende compliaties uit het roster. Enjoy!

  1. Nimco Jamaac – Buuraha U Dheer | van ‘Sweet as Broken Dates’
    ‘Lost Somali tapes from the Horn of Africa’ De compilatie ‘Sweet as Broken Dates’ werd genomineerd voor een Grammy in de categorie Best Historical Album. Een combinatie van funk en een hoop Arabische en Indiase invloeden.

2. Manuel Gomes – Jelivra Bo Situacon | van ‘Synthesize the Soul’
‘Astro-Atlantic Hypnotica from the Cape Verde’ ”Synthesize The Soul’ Offers A Perfectly Paced Dance Party’ aldus NPR. Een documentatie van hoe muzikanten uit Kaapverdië de synthesizer ontdekten in Europa, en op die manier de muziek uit hun thuisland een twist gaven.

3. Kamal Tarbas – Min Ozzalna Seebak Seeb | van ‘The Violins & Synths of Sudan’
Popmatters “That music, lovingly captured here, is as vibrant as the people who created it.”. Een bijna meditatieve compilatie waarin synthesizers, viool en vooral de percussie een hoofdrol spelen.