dinsdag 19 september

Van een jonge strijder uit de probleemwijk tot de brave huisvader: hip hop-acts in Paard onder de loep

Van een jonge strijder uit de probleemwijk tot de brave huisvader:
hip hop-acts in Paard onder de loep

Komend seizoen heeft PAARD weer een reeks aan dikke hiphopshows op het programma staan. En hoewel het hiphop-genre de grote gemene deler is, zijn de onderlinge verschillen zo groot als de bankrekening van Lil Kleine. PAARD vergeleek haar favoriete hiphop artiesten en zette ze op een rijtje.

♦ Wie scoren er in de hiphopgemeenschap?
Pijnpuntje wel, want: wat is credible en wie bepaalt dat? Mula B neemt de term scoren in ieder geval letterlijk en bevindt zich het hoogst in de hitlijsten. Deze Meesterplusser geeft met zijn sloot aan recente hits (Domme Jongens, Geven aan mijn neven, Challas) een inkijkje in de belevingswereld van een jonge strijder uit een probleemwijk. Voor wie bij ‘credible’ eerder denkt aan artiesten die hun sporen in de muziek reeds hebben verdiend, dan kom je al gauw terecht bij Rico & Sticks en Fresku: beide acts mogen zich gerust de eredivisie van de Nederlandse hiphop noemen. Hiphoppuristen gaan volledig voor de onmiskenbare en unieke sound van de beats van  J Dilla en de acts die daar gretig gebruik van hebben gemaakt, zoals bijvoorbeeld Frank ’N Dank. De O.G.’s zwichten echter bij de message van de grondleggers: Big Daddy Kane en Kool G Rap, de harde kern van Juice Crew. Brainpower’s imago is bij de gemiddelde hiphop veteraan nooit echt heel goed geweest, maar liefhebbers van het genre die zijn albums links laten liggen doen zichzelf echter wel te kort: de man heeft een heerlijke woordenschat met goede dubbelrijms en sterke flow.

♦ Straatpappi’s & huispappies
Wat beweegt hen en waarover rappen de hiphop-artiesten die komende tijd in Paard staan? Luister naar Mula B’s lyrics en trek je conclusies. Ongetwijfeld een lieve jongen, maar uit het rijtje bovengenoemden veruit het meest ‘straat’ van allemaal- zo kun je er rustig op rekenen dat hij ‘alle soorten drugs in huis heeft’ (uit ‘Chossel Een Beetje’). Fresku’s partner in crime Mocromaniac kwam vroeger nog weleens in aanraking met justitie, maar na het megasucces van Hindabuiling met Hydroboyz is die tijd officieel voorbij. Van de term ‘knuffel-Mocro’ is echter (nog lang) geen sprake. Big Daddy Kane en Kool G Rap scoren eveneens hoog, want hey: zij zijn tenslotte dé belichaming van de term O.G. (original gangster). Fresku’s alter-ego Gino Pietermaai mag dan behoorlijk gangster zijn, als zichzelf rapt hij in zijn serieuzere tracks voornamelijk over pijnlijke situaties als racisme, zowel in zijn eigen leven als in de huidige maatschappij.

Brainpowers’ raps zijn voornamelijk intellectueel, maar ook grappig: let’s not forget dat deze man in 2002 vier weken op nummer 1 stond met zijn classic Dansplaat. Overigens is dit wel de rapper die je van allemaal het meeste op RTL 4 ziet en scoort daarmee dus erbarmelijk slecht op het gangster level. Brave huisvaders Rico & Sticks zijn de hekkesluiters; zij strugglen allang niet meer met de verleidingen van de straat en drinken onstage rustig een kopje gemberthee. Rico gaf laatst nog een aantal interviews waarin hij toegaf dat hij een alcohol- en drugsverslaving heeft overwonnen. Gelukkig klinkt het net uitgebrachte album IZM, compleet helder opgenomen minstens zo ‘dope’ als het oude Opgezwolle-werk. De teksten van Rico & Sticks zijn veelal uit het leven gegrepen. Ze gaan over het vaderschap, over seks, soms over niks, maar de boodschap die ze uitdragen is ijzersterk.

♦Bakvissen & bejaarden
Welk publiek kunnen we komende tijd bij de hiphop-shows in Paard verwachten? Liefhebbers van de oldskool herken je vaak snel, maar vergis je niet: ook de jonge generatie heeft kennis van de pioniers en vindt je steeds vaker links voor de stage. Zij laten zich het beste omschrijven als een mix van backpackers, huisvaders/moeders en kids die niet bang zijn om all out te gaan. Zowel Fresku als Brainpower hebben door hun theatertours een meute aan theaterpubliek over de streep getrokken, dus verbaas je niet als je straks naast een keurige dame van in de 50 staat te bouncen op Voel De vibe of Nieuwe Dag. Mula B’s publiek is net als hij: jong, knap en niet bang om met geld te strooien. Losgaan moet, maar pas wel op dat je niet op de gloednieuwe Gucci van je buurman gaat staan. Bij Rico & Sticks hoef je daar dan weer totaal niet mee bezig te zijn; trek je oude Eigen Wereld shirt uit de kast en maak je klaar voor die bierdouche.

♦Agenda:
23 september: Fresku & Mocromaniac, Pietju Bell, Braz
19 oktober: Rico & Sticks
29 oktober: J Dilla / Jay Dee Made This Tour met Illa J, Frank-N-Dank, T3 (Slumvillage), Frank Nitt & Que D
7 november: Juice Crew met Big Daddy Kane, Kool G Rap, Roxanne Shante, Masta Ace, Mc Shan en Craig G
30 november: Mula B

Voor nog veel meer hiphop in Paard check je onze volledige agenda op www.paard.nl