Jay Dee Made This Tour

zondag 29 oktober 2017 2017

A J DILLA CELEBRATION
De onnavolgbare Amerikaanse producer / rapper Jay Dee (later J Dilla genoemd) dook in de jaren ’90 op uit de underground hiphopscene en maakte onderdeel uit van collectief naast  Soulquarians en hiphopgroep Slumvillage. De uit Detroit afkomstige producer, die door velen als creatief genie wordt beschouwd, overleed in 2006 aan de gevolgen van een auto-immuun bindweefselziekte.

Dankzij de ‘Jay Dee Made This’ tour komt het oeuvre van The King Of Beats weer tot leven, met optredens van de muzikanten die hij “grootbracht”, zoals bloedeigen broertje Illa J, Frank-N-Dank, T3 (Slumvillage), Frank Nitt & Que D.

archief
  • Grote Zaal
  • 19:30
  • 20:00
Nieuwsbrief

Gewapend met een MPC samplede Jay Dee in het begin van zijn carrière voornamelijk oude soulplaten van artiesten als The Jackson 5 en Dionne Warwick. Met een onmiskenbaar talent om verschillende ritmes bij elkaar te voegen werden ‘Dilla beats’ altijd bijzonder – dat merkte de hiphopscene al gauw en rapgroepen als De La Soul en A Tribe Called Quest werkten dan ook maar al te graag met hem samen. Volgens Hiphop In Je Smoel trad Jay Dee dan misschien niet zo op de voorgrond als bijvoorbeeld Pharell Williams, Timbaland of Dr. Dre, maar werd hij in kennerskringen absoluut op hetzelfde niveau ingeschat. Zet tracks als Runnin’ en Drop van The Pharcyde nog maar eens op, of luister naar  Fall In Love, The Look Of Love en I Don’t Know van Slumvillage en oordeel zelf.

Line – up
Illa J | Illa J is muzikaal grootgebracht onder de vleugels van zijn geniale broer J Dilla. De jonge telg blijkt al snel, net als broerlief, een aangeboren talent en tomeloze passie voor muziek te hebben, zodat er ook daadwerkelijk dankbaar gebruikt wordt van de kennis en inspiratie in huis. Ondertussen bouwt hij een eigen naam op en groeit op eigen benen uit tot succesvol rapper en producer – al is zijn eigen sound logischerwijs wel beïnvloed door ‘The Big Brother’. In de bruisende scene in eigen stad mag Illa J zich al snel aansluiten bij het rijtje van ‘beste rappers van Detroit’. Liever wordt hij gewoon gezien als een muzikant en beperkt hij zichzelf niet graag tot één stijl: daarvoor is hij als artiest simpelweg te veelzijdig. Bewijs daarvan vind je ook weer op nieuwste en 3e album ‘Home’ (2017), waar de -voormalig- rapper menig luisteraar plots verrast met zijn bizarre zangskills: een nieuw muzikaal wapen, dat hij niet eerder zo prominent inzette. Hoe veelomvattend hij ook is, voorlopig doet alles vermoeden dat hij nu op het juiste pad zit en in dit straatje muziek blijft maken. Op ‘Home’ vindt hij namelijk waar zijn hart ligt: daar waar soul en hiphop samen komen. Thuis. De plek waar hij opgroeide met oude soulclassics, die vervolgens weer door zijn broer in de hiphop-tracks werden gesampled.

Zo zal je de typische sound van J Dilla’s muzikale nalatenschap dus niet alleen in zijn eigen tracks, maar ook in vele andere producties vinden. Illa J is natuurlijk dé kandidaat om ons een beeld te geven, welke rollen zijn broer allemaal had. “Ik ken mijn verantwoordelijkheden als erfgenaam. Maar voor mij komt er ook de persoonlijke verantwoordelijkheid bij om zijn muzikale nalatenschap te dragen. Naast dat hij mijn broer is, is er ook iets op een heel ander, bijna spiritueel niveau.”  Lees meer over Illa J op Hiphopinjesmoel.

Supportact: DJ Turne
Zijn sets zitten vol energie en met zijn strakke scratching- en mixing skills weet hij elk publiek te bewegen. DJ Turne draait zo goed als alle stijlen die je je maar voor kunt stellen, van hiphop en rock tot disco en house. Hij heeft de fijne kneepjes in handen om het publiek te laten dansen, waar hij ook is. Zijn motto is om op elk feest hard te draaien alsof het zijn laatste optreden is. Turne is verschenen op verschillende radio en tv stations, hij is gecoverd door meerdere magazines en hij heeft mogen openen voor artiesten als Snoop Dogg, LL Cool J, Black Eyed Peas en Nas. Kortom, met DJ Turne als support weet je zeker dat je publiek ready to go is!

Meer hiphop in PAARD
De verschillen tussen de hiphop artiesten in Paard komend seizoen zijn zo groot als de bankrekening van Lil Kleine. Lees hier waarom.

 

“ Jay Dee is muzikaal eigenlijk met niemand te vergelijken, zo origineel is hij. Wat een gemis voor de hiphop. “

Hip hop in je smoel