YELLOFOX

donderdag 2 november 2023 2023

Yellofox is groovende drums, een grote contrabas, een extravagante cello, viool, gitaren, mandoline en veel zang! Alles voor die indie-seventies-americana sound. En als je dat aanvult met het temperament en de energie van het ‘frontduo’ Jorieke en Marc, weet je zeker dat het geen stilzitten wordt. Verhalende anekdotes en prachtigste luisterliedjes worden met het grootse gemak afgewisseld door opzwepende ritmische songs, waarin de echo van zowel bluegrass, folk als indiepop in doorklinkt.

De muziek van Yellofox is beïnvloed door de grote songwriters uit de sixties en seventies. Denk aan Cat Stevens, Paul Simon, Gram Parsons, Jackson Brown. En in de magische cello van Jorieke de Vet hoor je Nick Drake in de verte. Maar wat vooral opvalt is de bijzonder samenzang van Jorieke de Vet en Marc Mosmans, het artistieke hart van Yellofox. Naadloos vinden de stemmen elkaar in meerstemmige melodieën die je meenemen naar het Amerika van weleer. Nostalgisch, melancholisch om je dan weer omver te blazen met een opzwepende groove waarbij het onmogelijk is om stil te zitten. Yellofox maakt muziek die je meeneemt.

Marc en Jorieke delen dezelfde passie voor verhalen vertellen. Zowel in de muziek als in de documentaires die ze samen maken. Het zijn altijd herkenbare menselijke emoties waar ze over schrijven. Twijfels, geluk, verlangen en verbazing vullen de teksten van de liedjes en daarmee ook een avond Yellofox. ‘Tomorrow will be gone, but this is today’. is de bijzondere titel van hun debuutplaat. En als we vertellen dat hun tweede plaat de titel: For the Dreamers’ draagt, dan weet je uit welk hout ze gesneden zijn.

De gehele avond wordt gepresenteerd door niemand minder dan Pat Smit!

americana
archief
  • €15,00 *
  • Kleine Zaal
  • 19:30
  • 20:00
Nieuwsbrief

Support: Melle de Boer en Oliver Pesch

Melle de Boer (Den Haag) groeit op met muziek van Amerikaanse singer-songwriters. Hij studeert in 1995 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar vormt hij in de nazomer van 2002 de band Smutfish. Het debuutalbum uit 2003; ”Lawnmower Mind” vol met zeitgeist en melancholisch existentialisme geldt als grondlegger voor de Nederlandse ‘Country Noir’. De Volkskrant schrijft over ‘juweeltjes, rustend op een bedje van mooi verwoord mannenleed.’ Naast optredens op o.a Noorderslag, SXSW en Popkomm in Berlijn tourt de band 2 jaar achtereenvolgens als begeleidingsband en voorprogramma van Daniel Johnston door Europa. In Januari 2015 komt het album ”Trouble” uit bij Excelsior Recordings.
In 2019 Melle tourt met Johnny Dowd in 2018 door Nederland, Belgie en Engeland. Meer albums volgen. Waaronder het album Smetvis, met Nederlandse vertalingen van Melle’s liedjes van onder meer Freek de Jonge, Levi Weemoedt, Lieke Marsman en Maartje Wortel.

Met het debuut Kid With The Dice etaleert Oliver Pesch zijn talent als verhalenverteller en veelzijdigheid als artiest: ieder liedje kent een frisse invalshoek en stilistische inspiratiebron. De Rotterdamse muzikant begeleidt de luisteraar door de wendingen van het lot binnen zijn eigen familiegeschiedenis (“The Larger Side Of Life”) en de menselijke geschiedenis in zijn algemeenheid (“Mesopotamia”).