SPINOZA TE PAARD

dinsdag 15 oktober 2013 2013

Spreker: Ad Lagendijk. Kijken door het ondoorzichtige: een revolutie in optica.Studenten en scholieren krijgen op vertoon van hun studenten- of schoolpas €2,50 korting op de entreeprijs.Met een beslagen bril is het slecht lezen. Maar onderzoekers van de Universiteit Twente onder leiding van Ad Lagendijk hebben voor een revolutie gezorgd waardoor we nu wel in én door ondoorzichtige materialen als beslagen brillenglazen kunnen kijken. Op 15 oktober vertelt Ad Lagendijk bij Spinoza te Paard in het Paard van Troje in Den Haag over deze revolutie in de optica. Lagendijk is NWO-Spinozalaureaat, hoogleraar aan de Universiteit Twente, universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, en groepsleider op het FOM-Instituut voor AMOLF in Amsterdam.

Anders
archief
  • Grote zaal
  • 17:00
  • 18:00
Nieuwsbrief

Lagendijk is vooral geïnteresseerd in materialen die licht zoveel mogelijk dwarszitten zonder het te absorberen: materialen die ‘mat’ zijn, zoals beslagen brillenglazen, of gemalen vensterglas. Licht verdwaalt daarin alsof het in een microscopisch spiegelpaleis is gevangen. Hoe kunnen we er voor zorgen dat het de uitgang weer vindt? Lagendijk ontdekte met behulp van nanotechnologie waarmee de ondoorzichtigheid van materialen heel precies te manipuleren is, dat het licht in gemalen glas en andere matte materialen wel degelijk gestuurd kan worden.

Lagendijk legt uit wat deze ontdekking betekent en hoe hij een verborgen object achter een matglazen scherm weer tevoorschijn kan toveren. Dezelfde techniek maakt het mogelijk om dwars door een eierschaal of weefsel heen te kijken. De toepassingen zijn immens en Lagendijk zal daarvan enkele voorbeelden geven, onder andere in de medische diagnostiek en in de microscopie.

Kwantumcreditcard
In recent onderzoek wordt handig gebruik gemaakt van het feit dat matte materialen licht op een vaste, maar van te voren onvoorspelbare manier verstrooien. Mat materiaal kan namelijk een mooie ronde laserstraal in een chaotisch spikkeltjespatroon veranderen. Hiermee kan een nieuw soort niet te kopiëren sleutel ontwikkeld worden. Pepijn Pinkse, universitair hoofddocent aan de Universiteit Twente, groepsleider bij MESA+, het instituut voor nanotechnologie aan dezelfde universiteit, en NWO Vici-laureaat, vertelt na de pauze over hoe hiermee de ultiem veilige creditcard te maken is: de kwantumcreditcard. Fascinerend nieuws voor de natuurkunde en misschien wel slecht nieuws voor de NSA.

Wetenschap, wat is het eigenlijk?
Het verschijnt in allerlei soorten en maten, is interessant en er valt veel van te leren. Om een beeld te krijgen van de verschillende soorten wetenschap, organiseren NWO, Paard van Troje en TekTok elke derde dinsdag van de maand Spinoza te Paard. Tijdens de avonden delen NWO-Spinozalaureaten hun kennis met de zaal. Topwetenschappers op elk gebied komen naar het Haagse poppodium Paard van Troje. Van alfa tot bèta, van medisch tot technisch. Het publiek speelt een belangrijke rol, want voor discussie en prangende vragen is alle ruimte.