VPRO presenteert EEN AVOND OM OP TE ETEN

Wat ligt er op ons bord en wat zegt dat over ons?

maandag 27 mei 2024

De VPRO reist door Nederland met een nieuwe reeks live shows. Dit keer rondom de vraag: wat ligt er op ons bord en wat zegt dat over ons? Presentatrice Sophie Derkzen duikt met haar podiumgasten in de wereld achter onze dagelijkse kost in een avond vol verhalen, smaken en live muziek. Meer informatie vind je op vpro.nl/presenteert

koop tickets
  • Grote Zaal
  • 19:30
  • 20:00
Nieuwsbrief

Fotograaf Kadir van Lohuizen (Food for Thought) neemt ons aan de hand van zijn foto’s mee in het maakproces en de dilemma’s achter zijn spectaculaire reis door ons voedselsysteem. Tijdens de show in Den Haag wordt hij vergezeld door culinair historicus Kiriko Mechanicus. Zij schijnt haar licht op het project van Van Lohuizen en doet ook een smaakmeditatie met de zaal.

Kok Noni Kooiman (Paramaribo pepers) neemt de wok mee het podium op als zij vertelt over wat ze tijdens het koken in Suriname op bezoek bij verschillende bevolkingsgroepen heeft geleerd over de Surinaamse tradities.

Regisseur en filmfanaat Martin Koolhoven (De kijk van Koolhoven) houdt een lezing over hoe filmmakers de Nederlandse eetcultuur hebben gevangen in speelfilms.

De culinaire kennis van het publiek wordt getest in de Mes en Vork Quiz.

Noni Kooiman

Kok en kookboekenmaker Noni Kooiman (1993) reist in haar documentaireserie Paramaribo pepers door Suriname en bezoekt mensen met verschillende culturele achtergronden om samen te koken en te eten. Achter de recepten, ingrediënten en culinaire gewoontes blijken persoonlijke familietradities te schuilen die soms ver teruggaan in de geschiedenis. Noni heeft de afgelopen tien jaar in verschillende restaurantkeukens gewerkt, waaronder Rose Bakery in Parijs en de Plantage, Toscanini, het Vuurtoreneiland en Coba in Amsterdam. Ze heeft verschillende kookboeken uitgebracht en is nu bezig met een nieuw boek dat in 2025 uitkomt.

Martin Koolhoven

Martin Koolhoven (1969) geldt als één van de meest getalenteerde en gerespecteerde regisseurs van Nederlandse bodem en deelt zijn visie op film in de VPRO serie De kijk van Koolhoven. Hij werd bekend met Het schnitzelparadijs en boekte eveneens succes met Oorlogswinter, een verfilming van het boek van Jan Terlouw. De controversiële western-thriller Brimstone werd geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Venetië en won zes (!) Gouden Kalveren – onder meer voor ‘beste film’ en ‘beste regie’.

Kadir van Lohuizen

Fotograaf/documentairemaker Kadir van Lohuizen (1963) staat bekend om zijn scherpe blik en schudde de afgelopen weken het denken over ons voedsel en de wereld daarachter flink op met Food for Thought. In een vijfdelige tv-serie, een foto- en filmexpositie in het Scheepvaart Museum in Amsterdam en een fotoboek brengt hij zijn spectaculaire reis door onze voedselketen zonder oordeel in beeld. Kadir heeft talloze prijzen gewonnen in de fotojournalistiek waaronder drie prijzen bij World Press Photo, de Zilveren Camera, en de prijs voor onderzoeksjournalistiek.

Sophie Derkzen
Sophie Derkzen (1984) is journalist, presentator en programmamaker. Op NPO Radio 1 presenteert ze Bureau Buitenland (VPRO), dat in 2022 bekroond werd met de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma van het jaar. Ze maakte de podcasts Stad in Oorlog (Zilveren Reissmicrofoon 2023) en Generatie Merkel. Eerder schreef ze voor Vrij Nederland en De Correspondent. Ook was ze gastredacteur bij de Duitse krant Die Zeit en werkte ze op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Berlijn.

VPRO presenteert EEN AVOND OM OP TE ETEN

maandag 27 mei 2024

koop tickets