SCIENCE CAFÉ DEN HAAG: BIG DATA

dinsdag 18 juni 2019 8368

Tijdens het Science Café Den Haag vertellen vier bevlogen wetenschappers op een inspirerende en laagdrempelige manier in een kort college over een boeiend vraagstuk uit hun vakgebied. Per avond staat één thema centraal, waarover wetenschappers vanuit verschillende invalshoeken vertellen. Vervolgens heb je als bezoeker de kans om vragen te stellen en met elkaar in discussie te gaan. Het Science Café Den Haag op dinsdag 18 juni in PAARD gaat over het onderwerp Data. Ontdek wat slim gebruik van grote hoeveelheden data voor jou oplevert!

Programma
19.30 uur Inloop
20.00 uur Welkom door Eveline van Rijswijk en start programma, sprekers worden binnenkort bekend gemaakt
20.50 uur Gesprek onder leiding van Eveline van Rijswijk
21.15 uur Borrel


Het Science Café Den Haag vindt plaats op dinsdag 18 juni in het PAARD. Toegang is altijd gratis. Voorafgaand en na afloop van het programma kun je een drankje halen. Meld je wel even aan via “Aanmelden”. Meer weten? Kijk eens op  www.sciencecafedenhaag.nl

archief
  • Kleine Zaal
  • 19:30
  • 20:00
Nieuwsbrief

Presentator: Eveline van Rijswijk
Eveline van Rijswijk is programmamaker, presentator, wetenschapsjournalist & historica. Momenteel presenteert ze o.a. het radioprogramma “Focus” (NTR @NPORadio1) over wetenschap en geschiedenis. Daarvoor was ze twee seizoenen lang hoofdredacteur en presentator bij het online wetenschapsprogramma Universiteit van Nederland en maakte ze honderden video’s met wetenschappers uit het hele land. Een van haar grote drijfveren is een zo groot mogelijk publiek enthousiast maken voor wetenschap!

Sprekers voor Science Café:
Marike Knoef – Professor (Universiteit Leiden)  Data & De Burger
Marike Knoef is Hoogleraar Empirische Micro-Economie aan de Universiteit Leiden. Ze is betrokken bij het onderzoeksproject “Reintegration in BOLD Cities” waarbij “BOLD” staat voor Big, Open and Linked Data. Door middel van het slim inzetten van data hopen de onderzoekers erachter te komen hoe burgers beter geholpen kunnen worden – bijvoorbeeld als ze een baan zoeken vanuit een uitkeringspositie. Helpen de re-integratiemaatregelen die een gemeente bedacht heeft of had iemand die baan zonder die maatregelen ook wel gevonden? De onderzoekers combineren bergen gegevens van zowel het CBS als de stad Rotterdam om een antwoord te kunnen krijgen op die vraag. Marike Knoef bespreekt tijdens de talkshow hoe het onderzoek ervoor staat en wat we hiervan kunnen leren. “Reintegration in BOLD Cities” wordt uitgevoerd door het Leiden Delft Erasmus Centre for BOLD Cities en wordt medegefinancierd door ZonMw.

Tanaquil Arduin – Chief Data officer (Gemeente Den Haag) Data & De Stad
Tanaquil Arduin is Chief Data Officer bij de Gemeente Den Haag. Als een ware data-evangelist wil ze het datagedreven werken in de gemeente de komende jaren verder ontwikkelen. Dat doet ze door samen te werken met gemeentelijke diensten en bestuurders om zo de verschillende data-initiatieven binnen en buiten de gemeente zo goed mogelijk met elkaar te verbinden. Tijdens de talkshow gaan we alles horen over de mogelijkheden en beperkingen bij het gebruik van data om van Den Haag een nóg prettigere stad te maken!

Anneke Zuiderwijk – Van Eijk  – Assistant Professor (Tu Delft)  Open Data & De Overheid
Anneke Zuiderwijk – van Eijk is assistant professor aan de TU Delft en houdt zich bezig met open data en open government. Want, hoewel er hoge verwachtingen zijn van open data, moeten die verwachtingen nog steeds waargemaakt worden. Overheidsorganisaties stellen data nu wel beschikbaar, maar de datasets zijn lang niet altijd goed te combineren. En dat is zonde, want een beter gebruik van open data kan ervoor zorgen dat onderzoekers interessante inzichten opdoen over de prestaties van de overheid. Tijdens de talkshow bespreken we met Anneke Zuiderwijk hoe we dit kunnen verbeteren en er echt sprake is van een open government.

Suzan Verberne – Assistant Professor (Universiteit Leiden) Data & Text Mining
Suzan Verberne is universitair docent aan de Universiteit Leiden (LIACS, informatica-instituut) en betrokken bij het interdisciplinaire Data Science onderzoeksprogramma aan diezelfde universiteit. Ze promoveerde op slimme zoeksystemen en werkt sindsdien aan betere manieren om teksten te doorzoeken (text mining) en informatie te ontsluiten. Of het nu gaat om dikke dossiers, wettelijke teksten, uitspraken op social media of medische gegevens: allerlei soorten teksten komen voorbij in haar onderzoek. Suzan Verberne werkt samen met uiteenlopende publieke en private partners zoals Sanoma, YoungCapital, het Ministerie van Financiën, RIVM, Hogeschool Codarts, KankerNL en de Koninklijke Bibliotheek en tijdens de talkshow komen er ongetwijfeld veel mooie voorbeelden voorbij hoe we (grote hoeveelheden) teksten nog slimmer kunnen gebruiken en doorzoeken.

Science Café Den Haag wordt georganiseerd door:
De Nationale Wetenschapsagenda (www.nwo.nl)
TU Delft (www.tudelft.nl) en Studium Generale Delft  (https://sg.tudelft.nl/ )
Universiteit Leiden (https://www.universiteitleiden.nl/ ) en Studium Generale Leiden (https://www.universiteitleiden.nl/studium-generale )
Gemeente Den Haag en Den Haag Central Innovation District
De Haagse Hogeschool (https://www.dehaagsehogeschool.nl/)
ZonMw (https://www.zonmw.nl/nl/ )