SCIENCE CAFE: DE RUIMTE

dinsdag 19 november 2019 8368

Hoe komen we erachter of er buitenaards leven bestaat? Die vraag staat centraal tijdens het Science Café Den Haag op dinsdag 19 november 2019. De vraag naar buitenaards leven lijkt misschien een obscure hobby van sciencefictionliefhebbers, maar niets is minder waar: je kunt er zelfs een Nobelprijs mee winnen. En het is een spannend vraagstuk: Hoe groot is de kans dat er zoiets is als buitenaards leven? Kan dat leven alleen bestaan op planeten die lijken op de aarde en hoe meten we eigenlijk of ergens leven is of geweest is?

Naast een theatrale opening zijn er twee minicolleges van wetenschappers over de zoektocht naar leven in de ruimte en een column van een wetenschapsjournalist over de zoektocht naar de oorsprong van leven juist hier op aarde. En natuurlijk is er ook deze keer extra veel ruimte om je vragen te stellen! Ga met ons mee en neem een kijkje in de wonderbaarlijke diepte van de ruimte!

PROGRAMMA
19.30 uur | Inloop
20.00 uur | Opening door Eveline van Rijswijk
College door Lucas Ellerbroek en Frans Snik
Column Esther Thole
Q&A
21.30 uur | Borrel

Het Science Café Den Haag vindt plaats op dinsdag 19 november in PAARD. Toegang is altijd gratis. Meld je wel even van tevoren aan via deze link! Meer weten? Kijk eens op  www.sciencecafedenhaag.nl

 

archief
  • Kleine zaal met zitplaatsen
  • 19:30
  • 20:00
Nieuwsbrief

Lucas Ellerbroek
Sterrenkundige Lucas Ellerbroek schreef het boek “Planetenjagers”, waarin hij beschrijft hoe de vraag of we alleen zijn in het heelal uitgegroeid is van een vraagstuk voor filosofen, dorpsgekken en sciencefictionauteurs tot een wetenschappelijke discipline waarin druk gezocht wordt naar een tweede Aarde. Als er iemand is die helder uit kan leggen hoe die zoektocht werkt, dan is het Lucas Ellerbroek, die de afgelopen jaren vaak ook in de media tekst en uitleg gaf over buitenaards leven en andere vraagstukken binnen de sterrenkunde.

Frans Snik
Sterrenkundige Frans Snik (Sterrewacht Universiteit Leiden) legt je tijdens het Science Café haarfijn uit hoe we met toekomstige telescopen tekenen van leven gaan ontdekken op exoplaneten – planeten die draaien om andere sterren dan onze Zon. As we speak wordt er al druk geoefend door vanaf het ISS – het Internationale Ruimtestation – en de maan naar de aarde terug te kijken. Hoe dat precies werkt hoor je allemaal op dinsdag 19 november.

Esther Thole
Wat heeft de zoektocht naar buitenaards leven gemeen met de zoektocht van wetenschappers naar de oorsprong van leven in een lab? Esther Thole is wetenschapsjournalist (o.a. NEMO Kennislink) en schreef het boek “Makers van leven: hoe wetenschappers leven bouwen in het lab”. Tijdens het Science Café deelt ze in een column wat de zoektocht naar buitenaards leven en de zoektocht van wetenschappers op aarde naar de bouwstenen van het leven met elkaar te maken hebben. Iets met “oersoep”. En nog veel meer.