zaterdag 7 december 2019

Paardcafé: Holbeck + Stakbabber

Holbeck is gaaf! Holbeck is cool! Holbeck is live in het Paardcafé!

AlternativerockGratis
Archief
  • Paardcafé
  • 19:30
  • 20:30
  • 23:30

De band Holbeck is een uniek trio dat balanceert tussen de subtiliteit van Morphine en de eclectische gekte van Primus. Maar met hun scheurende sax-solo’s, hypnotiserende baspartijen en pompende drums klinkt Holbeck vooral als zichzelf.

Na elkaar ontmoet te hebben in hun eerdere band De Hardheid, richtten Menno Vermeulen (zang/sax/synth), Pim Koppen (zang/bas) en Niels Docter (drums) begin 2017 Holbeck op. Het drietal slaat aan het experimenteren en brengt eind 2017 hun eerste videoclip en single ‘Bow and Obey’ uit. Een jaar later volgt de videoclip voor hun single ‘Fire’. Na de eerste twee singles, die afwisselend de psychedelische en explosieve kant van Holbeck laten horen, is het tijd voor een eerste échte EP. Op 5 oktober 2019 lanceert Holbeck ‘Medusa’. De EP bevat titeltrack ‘Medusa’, een intense auditieve acid trip en het energieke en naar punk neigende nummer ‘Perfect Girl’. Al met al een goede impressie van wat je op het podium kunt verwachten.

De strakke ritmesectie zorgt ook live voor een goed fundament voor de misantropische teksten en heftige saxofoonpartijen van frontman Menno. Ondanks de minimale bezetting zet Holbeck overdonderende shows neer die zowel psychedelisch als dansbaar zijn. Zorg dat je deze band in 2019 gaat zien!

Stakbabber

Vier jaar na debuutalbum Polarized brengt de Amsterdamse postpunkband Stakbabber zijn tweede album uit. Heden en verleden muzikaal verbonden in tien songs, nouveau retro anno 2019, gemaakt door het viertal Mick Ness (zang, gitaar, keyboards), Rob van de Schootbrugge (gitaar, keyboards), Rick Blom (bas) en Ollie Schmitz (drums).

Het album heeft geen titel en dat is een weloverwogen keuze geweest, zegt Mick. “We bleven er omheen draaien, tot ik besloot om de titel geheel weg te laten. Dat was een opluchting! Nu kan iedereen zelf een gevoel krijgen bij de nummers, en er misschien eentje uithalen die voor hem of haar het album representeert. Ook leggen we nu meer nadruk op de bandnaam. Die van zichzelf niks betekent, eigenlijk. Maar die prachtig is.”

Over die naam zegt Ollie: “Hou het maar op een soort Nederlandstalig anagram van backstabber”. En backstabber, dat linkt dan aan de bandtraditie om ieder lid dat niet op tijd op een afspraak verschijnt genadeloos te fileren. Want zo gaat dat, als je al decennialang samen muziek maakt en elkaar door en door kent. Rob, Rick en Ollie speelden ooit in Het Hart, een Nederlandstalige band die door henzelf de nek werd omgedraaid. Enige muzikale omzwervingen verder sloeg het trio wederom samen aan het creëren, en vond in Mick de gedroomde zanger. Mick, die zich in de jaren tachtig in de Ultra-beweging bewoog en die lid was van de gevierde new waveband (tevens kunstenaarscollectief) Mecano en de beruchte Hongaarse band Sexepil. Zijn kenmerkende stem, vaak gedrenkt in effecten, is in hoge mate sfeerbepalend in Stakbabbers muziek.