vrijdag 7 februari 2020

GRAUZONE FESTIVAL 2020

Op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari 2020 vindt de zevende editie van Grauzone festival plaats voor de liefhebbers van wave tot psych. Voor het eerst is het multidisciplinaire underground festival te Den Haag twee volle dagen. Ook komende editie is Grauzone te vinden op locaties als Paard, Het Koorenhuis, Het Magazijn, The Grey Space In The Middle en het Paardcafé. Er is een uitgebreide Graukunst tentoonstelling, een filmprogramma, een platenmarkt en zijn er verschillende seminars.

Bekijk hier de tijdschema’s van vrijdag en zaterdag

Vrijdag 7 febr: Thurston Moore Group (usa) Legowelt (nl) Test Department (uk) Parrish Smith (nl) Cabaret Nocturne (be) THE MURDER CAPITAL (ire) SKEMER (be) QUAL (uk) Blurt (uk) ESYA (uk) JOZEF VAN WISSEM (nl) Shortparis (rus) HANTE. (fr) Deutsche Ashram (nl) Los Bitchos (uk) Rakta (br) Lee Ranaldo (us) Ofra (nl) Pasiphae (nl) DJ Jelly (nl)

 

Zat 8 febr: SHAME (uk) Marissa Nadler (us) LINEA ASPERA (uk/aus) Black Marble (usa) Unmoor Kiva (uk) Job Sifre (nl)
DAMO SUZUKI & MEMBERS OF KIKAGAKU MOYO, BO NINGEN, MINAMI DEUTSCH (jp) STEPHEN MALLINDER (uk) Automatic (usa) DE AMBASSADE (nl)
Lee Ranaldo & Wild Classical Music Ensemble (us & be)  TAMARYN (nz/us) GROUP A (jp) U-Bahn (aus) Ozgur baba (tur) Panther Modern (us) ET Explore Me (nl) Bragolin (nl) Tousch (nl) DJ Dorien (nl)

 

darkwaveindustrialNew WavepostpunkshoegazesynthpopFestival
Archief
  • Weekend €67,50 | Dag €37,50
  • Beide zalen en cafe
  • 19:00
  • 19:30

Marissa Nadler uit Boston maakt donkere, hypnotiserende, gothic folk en werkte op haar laatste album (op Sacred Bones) samen met Angel Olsen en Velvet Undergrounds’ John Cale en zal met haar betoverende stem haar songs in de meest pure vorm laten horen.

De razende Russische wervelwind Shortparis uit Sint Petersburg worden gezien als de ‘’beste Russische live act’’ en maakten een verpletterende indruk op Le GuessWho met hun theatrale industriële post-punk noise. Hun live shows gaan ver voorbij de grenzen van een regulier optreden.

De Turkse folk-muzikant en zanger Özgür Baba speelt met traditionele snaarinstrumenten bezwerende en minimalistische interpretaties van oude, traditionele volksliederen en speelde laatst 2 uitverkochte shows op uitnodiging van en met Amenra.

Dichter, poppenspeler, zanger en saxofonist Ted Milton en zijn legendarische avant-gardistische, post-punk, funk, free jazz band Blurt was een van de eerste bands op het befaamde FactoryLabel (Joy Division, New Order) en doen denken aan Captain Beefheart, The Pop Group en No Wave.

De psychedelische post-punk death rock van de all female band Rakta lijkt beïnvloed door Crass, Birthday Partyen X-Mal Deutschland.

Lee Ranaldo,bekend als gitarist van Sonic Youth, komt terug naar Grauzone, waarbij hij samenwerkt met de Belgische post-punkers Wild Classical Music Ensemble, bestaande uit verstandelijk gehandicapten.

Panther Modern is de nieuwe synthpunk band van Sextile’s Brady Keehn.

Uit Nederland komen de Utrechtse postpunkers Bragolin, de Haarlemse garagerockers ET Explore Me, het Haagse Tousch en de shoegaze van Deutsche Ashram.

Amsterdamse Job Sifre die mixt wave, Industrial tot newwave. Parrish Smith, geen onbekende bij Grauzone, draait een donkere mix van EBM en techno. Andere DJ’s die zullen draaien is de Haags/griekse Pasiphae, De Rotterdamse Ofra, bekend als mede-oprichter van het Rotterdamse online radiostation Operator. Verder zullen DJ Dorien en Jelly zich focussen op donkere tonen inde kelder van Het Magazijn tijdens het tweedaagse Grauzone.

Shame is koploper binnen de nieuwe Britse postpunkscene en één van de meest opwindende acts van dit moment, of zoals OOR magazine schreef: “eentje die er ver bovenuit blijft steken”. Hun sensationele shows eindigen steevast in een moshpit. Na het alom geprezen debuutalbum ‘Songs Of Praise’, werkt de band nu aan een tweede album en geeft ze een exclusieve show op Grauzone festival.

De Japanse Krautrock pionier Damo Suzuki, bekend van de legendarische band CAN, verzamelt het beste van de hedendaagse Japanse psych om zich heen: leden van Kikagaku Moyo, Bo Ningen en Minami Deutsch zorgen voor een uniek en eenmalig improvisatie concert.

Intrigerende ambient soundscapes komen van de minimalistische componist en luitspeler Jozef van Wissem. De inmiddels wereldberoemde Nederlander won de prijs voor beste soundtrack op het Cannes filmfestival, werkt samen met Jim Jarmusch, Zola Jezus, Gary Lucas (Capt Beefheart) en zijn platen worden onder meer uitgebracht op Sacred Bones Records (Soft Moon, Black Marble, Moon Duo).

Cabaret Voltaire frontman/bassist Stephen Mallinder heeft na 37 jaar zijn eerste album ‘Um Dada’ uitgebracht op Dais Records. Deze elektronische industrial legende komt voor het eerst naar Europa voor een solo liveshow.

Linea Aspera is terug! Deze veelbesproken minimal darkwave act stopte in 2012 na het uitbrengen van een legendarisch debuutalbum. Na een hiatus van zes jaar geven ze een aantal exclusieve optredens waarvan één op Grauzone festival.

De Britse William Maybelline, bekend van cold wave duo Lebanon Hanover, maakt met zijn soloproject Qual dansbare, elektronische muziek, met invloeden van industrial en EBM. De singer-songwriter Tamaryn uit Nieuw-Zeeland mixt dream- en synthpop met shoegaze. Op haar vierde en laatste album ‘Dreaming In The Dark’ werkt ze samen met Cocteau Twins’ Robin Guthrie en Drab Majesty’s Deb Demure.

Amenra gitarist Mathieu Vandekerckhove en Vogue-model Kim Peers brengen dreamy, noisy darkwave met het gloednieuwe Skemer. Ontdek als eerste dit veelbelovende project bij dit exclusieve Nederlandse optreden. Meer spannende geluiden komen van Esya, het soloproject van Ayse Hassan, bassist van Londense band Savages. Verwacht een mix van elektronische postpunk tijdens haar eerste show in Europa.

De Nederlandstalige (!) cold wave act De Ambassade is opgericht door Dollkraut’s Pascal Pinkert. Hun kraakverse debuutplaat is uitgebracht op het Amsterdamse label Knekelhuis en wordt geprezen in de media als één van de beste debuutalbums van het jaar.

Het Japanse Group A van Tommi Tokyo maakt een spannende mix van avant-garde, performance en industrial en is uiterst geschikt voor fans van Throbbing Gristle en de vroege Cabaret Voltaire. Hante. is het soloproject van de Parijse Helene de Thoury, bekend van Minuit Machine en Phosphor. Ze mixt minimal dark wave met dromerige vocals.

Het Ierse vijftal The Murder Capital zorgt er met hun duistere postpunk sound voor dat je nekharen overeind gaan staan. In een jaar hebben ze een reputatie opgebouwd waar je u tegen zegt met spannende liveshows, de titel ‘Ireland’s best new rock band’ (The Irish Times) en het langverwachte debuutalbum When I Have Fears, geproduceerd door Flood (PJ Harvey, Nick Cave, Depeche Mode).

Sonic Youth’s frontman Thurston Moore speelt al het hele najaar van 2019 één track van zijn laatste release ‘Spirit Counsel’ en zal met zijn Thurston Moore Group dit omgooien naar een andere, niet te missen set.

De industrialpioniers van Test Department (of Test Dept) staan bekend om de ruige en overdonderende shows. Hun nieuwe album ”Disturbance” uit 2019 kreeg zeer goede reviews (”stunning album”’, ”refreshing”, ”genius opus”) van The Quietus tot Louder Than War. Voor het eerst in 30 jaar spelen ze weer in Nederland en dat exclusief op Grauzone festival.

Automatic is het trio uit L.A. dat doet denken aan Suicide, New Order, Savages en Kraftwerk, een stroming die in het ouderlijk huis van drummer Lola Dompé niet onbekend is, haar vader is namelijk Kevin Haskins van Bauhaus.

De Haagse synthesizer legende Legowelt kiest voor Grauzone een filmklassieker die hij voorziet van een nieuwe soundtrack.

Met het Belgische Cabaret Nocturne blijft men in horror-sferen met zijn minimal dark synth wave en onheilspellende baslijnen. Het is 80’s pop met house-invloeden die inmiddels miljoenen views op Youtube heeft.

Synth waver Black Marble komt zijn nieuwe album ‘Bigger Than Life’ aan ons voorstellen dat onlangs verscheen op het Sacred Bones label (Soft Moon, David Lynch).

Savages’ gitarist Gemma Thompson keert terug naar Grauzone, voor het eerst met het trio Unmoor Kiva.

Het Australische U Bahn, dat futuristische art-punk maakt met een duidelijke voorliefde voor outsider acts als Devo en The Residents, is tijdens Grauzone op hun eerste Europese tour en het is de eerste show van de band in Nederland.

 

GRAUKUNST – ARTNROLL
De tentoonstelling GRAUKUNST – ARTNROLL toont werken van kunstenaars en muzikanten die zich bezighouden met de cross-over tussen disciplines muziek en kunst en is  gecureerd door Belgisch Kunstenaar en beeldhouwer Johan Tahon en Grauzone festival. Deelnemende kunstenaars zijn Johan Tahon zelf, Paulina Greta (videokunstenaar) en Yuri Landman (muzikant / instrument uitvinder). Verschillende kunstdisciplines als tekeningen, schilderijen, etsen, fotografie en meer komt aan bod uit handen van muzikanten Lee Ranaldo (Sonic Youth), Marissa Nadler, Gemma Thompson (Savages) en muzikanten Colin H. Van Eeckhout, Kristoffer J. Mondy, Maarten Kinet allen afkomstig  uit de belgische doom/blackmetal band Amenra.

Tijdens de opening op 2 Februari zal Yuri Landman een presentatie geven over zijn werk als hypercostum instrument uitvinder en zijn werk op GRAUKUNST/ARTNROLL. Ook zal de tweede GRAUZINE publicatie gepresenteerd worden, een zine over de tentoonstelling met tekst en beeld van de deelnemende kunstenaars. Tijdens Grauzone festival zal Lee Ranaldo samen met het Belgisch post-punk The Wild Classical Music Ensemble een performance geven in de tentoonstellingsruimte in The Grey Space In The Middle.

SYMPOSIUM
Tijdens het symposium zal John Robb (muzikant / journalist) de Krautrock legende Damo Suzuki (CAN) interviewen. John Robb gaat in gesprek met Gemma Thompson & Ayse Hassan (Savages) die beiden ook optreden met hun soloprojecten Unmoor Kiva en Esya. In august 2019 releasde Mute Records een langverloren mysterieuze soundtrack recording van Cabaret Voltaire: Chance Versus Causality uit 1979. Op het Grauzone symposium brengen we Babeth Mondini-van Loo en Stephen Mallinder (Cabaret Voltaire) bij elkaar om het mysterie op te lossen. Zowel de filmvertoning als Mallinder’s solo optreden zijn een Nederlandse première. Zoveel geweldige artiesten die zijn samengesteld voor GRAUKUNST – ARTNROLL, John Robb moet nieuwsgierig zijn waar Johan Tahon het allemaal vandaan haalt en we krijgen hun praatje te horen. Tot slot  komt er een ‘’artreading” van Thurston Moore (Sonic Youth).

FILM PREMIÈRES IN NEDERLAND
De documentaire ‘Swans: Where Does a Body End. geregisseerd door Marco Porsia beleeft zijn Nederlandse première. In de documentaire volgt Porsia zanger Michael Gira en de band Swans achter schermen, geeft het een persoonlijk portret weer van de band en vertoont nooit eerder getoond archiefmateriaal. Met commentaar door o.a. Jehnny Beth (Savages), Thurston Moore (Sonic Youth) en Blixa Bargeld (Einsturzende Neubauten, Nick Cave & The Bad Seeds) een bijzondere cast van personen die allen eerder op Grauzone festival hebben gestaan of dat dit jaar gaan doen.

De tweede bijzondere film is ‘’Chance versus Causality’’. Geregisseerd door de Nederlandse Babeth Mondini-VanLoo. De film wordt voor het eerst sinds bijna 40 jaar vertoond en heeft grote historische waarde vanwege de verloren gewaande soundtrack uit 1979 van Cabaret Voltaire. Mute bracht deze opnames dit jaar uit, maar zelfs de band heeft de film nooit gezien. De film bevat beelden van kunstenaar Daniel Spoerri, Jean Tinguely en Niki De Saint Phalle. Na de filmvertoning zijn Stephen Mallinder (Cabaret Voltaire) en Babeth Mondini-VanLoo te gast in het symposium bij John Robb.

De Haagse producer en DJ Legowelt speelt live zijn versie van een soundtrack voor de twee uur durende  2001: A Space Odyssey van regisseur Stanley Kubrick.

Van over de hele wereld zijn er mensen op het festival afgekomen

OOR magazine