FREE HERI HERI FOR ALL

i.s.m. The Black Hague Experience

maandag 1 juli 2024 2024

Voor het derde jaar op rij organiseert KIP Republic samen met The Black Hague Experience en PAARD Free Heri Heri For All. Op 1 juli herinneren en herdenken wij het slavernijverleden. Free Heri Heri For All nodigt uit om op 1 juli samen het Surinaamse gerecht Heri Heri te eten om de afschaffing van de trans-Atlantische slavenhandel in het Nederlandse Koninkrijk te herdenken en te vieren.

Overdag is het mogelijk gratis maaltijd op te halen in PAARD. Van 12:00 tot 17:00 is onze foyer geopend. Deze porties zijn gratis af te halen. Hier is geen ticket voor nodig. In de avond vind er programma plaats vanaf 18:30. Tickets hiervoor zijn hiernaast te koop. Zie voor het programma hieronder.

Archief
  • €5,00 *
  • Kleine Zaal
  • 18:30
  • 18:30
Nieuwsbrief

Dagprogramma (gratis)

– Ceremonieel plengoffer van de Afro-Surinaamse en Caribische groep Asina
– Gratis maaltijdactie van KIP Republic met fruit van Albert Heijn vestiging Grote Marktstraat 5 en
tropische dranken van JORO
Mini-market met lokale BOB’S (black owned businesses)
– Pop-up store en expositie van Zenzy Blindeling
– DJ’s by Litt Events

Avondprogramma (€5)

– DJ’s by Litt Events
– Host Frandjescka Balootje
– Een openingsspeech van Shemar Helmond (Unlock)
– Dansgroep Dreamchasers
– Voordracht spoken word artiest Daniëlle Zawadi (Het Zwarte Schaap)
– Optredens door Haagse sleutelfiguren
– Shortfilm Talking to Bushman van Jassir Jonis (winnaar Tokyo International Cannabis Film Festival)
– Caribische Seú en Tambú formatie Rincho x Friends
– Surinaamse Kawina formatie 2Gether

Thema HELDEN / HEROES

Dit jaar is er voor het eerst een thema wat als rode draad fungeert tijdens de Keti Koti/Kibra Kadena viering. Met het thema ‘HELDEN/HEROES’ staat de lokale beeldcampagne en het programma in het PAARD in het teken van onbekende helden, vergeten helden, verzetshelden, historische helden en culturele helden die als nakomelingen van de tot slaafgemaakten streden voor hun vrijheid en in verzet gingen tegen hun onderdrukkers.

Wat is het doel van Free Heri Heri For All?

Free Heri Heri For All wil bewustzijn creëren rond de herdenking en viering van Keti Koti op 30 juni en 1 juli. Door mensen op deze dagen samen te brengen en dialoog te stimuleren over de herdenking en ons koloniale erfgoed.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse Herdenking en feestdag op 1 juli. Keti Koti betekent ‘gebroken ketenen’ en staat symbool voor de beëindiging van de slavernij. Op 1 juli 1863 schafte het Koninkrijk der Nederlanden met de Emancipatiewet de slavernij af in Suriname en op de voormalige Nederlandse Antillen. Echter duurde het nog tot 1873 voordat daadwerkelijk alle tot slaafgemaakten vrij waren. Op 1 juli 2023 was dat 150 jaar geleden.

Wat gebeurde er tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden?

Met de herdenking in het Oosterpark en het Keti Koti Festival op het Museumplein op maandag 1 juli in Amsterdam sluit dit jaar (2024) het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Tijdens het herdenkingsjaar is er binnen het hele Koninkrijk door middel van evenementen en activiteiten het hele jaar stilgestaan bij het slavernij verleden en de doorwerking ervain in het leven van mensen nu en uitzonderlijk het leven van de nazaten van tot slaafgemaakten.

Wat is het gerecht Heri Heri?

Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat op de plantages werd verbouwd en gegeten door de tot slaaf gemaakte voorouders. In de inheemse keuken en in verschillende Afrikaanse keukens lijken er al voor slavernij soortgelijke gerechten waar aardvruchten en vis samenkomen te bestaan. Het gerecht zoals wij dat nu kennen bestaat uit gekookte zoete aardappel, cassave, gele en groene (bak) banaan, gezouten vis (bakkeljauw), een ei en garnering.