Bas Haring is bijzonder hoogleraar Publiek begrip van wetenschap aan de Universiteit Leiden. Binnen zijn vakgebied heeft hij zich als doel gesteld wetenschap toegankelijker te maken voor het grote publiek. Colin Benders, ook wel Kyteman, veroverde in 2009 alle grote Nederlandse festivalpodia met overrompelende optredens van zijn Kyteman’s Hiphop Orkest. Voor zijn debuutalbum The Hermit Sessions ontving Benders een Edison Award. In de afgelopen jaren richtte hij Kytopia op: een vrijplaats voor muzikanten, kunstenaars en andere creatieven, in het oude pand van Tivoli aan de Oude Gracht in Utrecht.
Ontmoetingen tussen kunst en wetenschap
Kunst was kunst en wetenschap was wetenschap. Creatieve uiting enerzijds, kennisvergaring anderzijds. Twee werelden. Maar tijden zijn veranderd. De grens tussen kunst en wetenschap is allang niet meer zo strikt gescheiden. In deze talkshow initieert de Universiteit Leiden zes ontmoetingen tussen kunst en wetenschap.
De wetenschapper krijgt steeds vaker de opdracht zich meer te richten op maatschappelijk vraagstukken en van de kunstenaar wordt gevraagd de sociale relevantie aan te tonen. Nu het verbeteren van onze samenleving een van de gemeenschappelijke doelen is van kunst en wetenschap, zoeken die twee elkaar steeds vaker op. En met succes!
Onder leiding van Andrea van Pol (o.a. presentatie van De Slag Om Nederland) vinden in deze reeks zes inspirerende ontmoetingen plaats. Een boeiende talkshow waarin wetenschap en kunst tegenover, maar vooral ook náást elkaar gezet worden: wat is de maatschappelijke rol van beide? Hoe zit het met artistieke vrijheid en vrijheid in wetenschap? Hoe kunnen ze elkaar versterken en wat heeft de samenleving daaraan?
De talkshow is elke 2e en 4e dinsdag van april, mei en juni 2015 in Paard van Troje.
Dit programma is een samenwerking tussen Studium Generale Universiteit Leiden, de Hogeschool der Kunsten Den Haag (Lectoraat Kunst Theorie & Praktijk), de Academy of Creative and Performing Arts van de Universiteit Leiden, West Den Haag en Paard van Troje. Tevens maakt deze activiteit deel uit van het programma van het 88e lustrum van de Universiteit Leiden.