THE HANDSOME FAMILY

zaterdag 3 mei 2014 2014

Support: Smutfish

Roots
archief
  • Kleine zaal
  • 17:30
  • 18:00
Nieuwsbrief

Betreed het donkere woud van The Handsome Family en voeg je bij de familie voor de mooiste sprookjescountry uit de Verenigde Staten.

The Handsome Family is een songwriterduo uit Amerika dat al 20 jaar lang samen muziek maakt. Brett en Rennie Sparks vormden het duo in hetzelfde jaar dat zij elkaar het jawoord gaven. De rollen verdeelden ze hierbij ook: Brett maakt de muziek en Rennie schrijft de teksten. De vonken spatten er hoorbaar en zichtbaar nog steeds vanaf.

De lyrics zijn intens, beschrijvend en vol van vertellingen en opbeurende muzikale voorstellingen. Psychedelische rock, Middeleeuwse ballads, Appalician holler, Tin Pan Alley; het komt allemaal voorbij. Moet je daarvoor een historicus zijn? Integendeel: geniet van de muziek. Het repertoire van The Handsome Family zit vol met romantische smacht naar het mysterie en de schoonheid van de natuur, de kleine wonders van het dagelijks leven. Lieflijke en droevige harmonieën gaan hand in hand. Sprookjescountry, mogen we het zo noemen?

Happily (as it were) melancholy still seeps from every musical pore, rococo imagery still saturates every lyric, cryptic allusions and direct references to the world as observed by the Sparks remain deliciously imagistic and weird. – BBC

Support-act deze avond is Smutfish. Americana uit de lage landen. Het Nederlandse trio Smutfish wordt vergeleken wordt met 16 Horsepower en Green On Red. Niet zo gek trouwens: de bandleden groeiden op met de favorieten van hun progressieve ouders, die Bob Dylan, Neil Young, Leonard Cohen en dat soort helden in de kast hadden staan. Het debuutalbum Lawnmower Mind telt tien mooie luisterliedjes, maar live gaat het er ietsje extraverter aan toe.