HET POLITIEKE BREIN

Kanttekeningen bij het neoliberalisme vanuit een cognitief-neurowetenschappelijk perspectief

dinsdag 11 maart 2014 8352

Lezing over neoliberalisme vanuit neurowetenschappelijk perspectief door hersenonderzoeker Peter Hagoort.

Anders
archief
  • Grote zaal
  • 18:30
  • 19:00
Nieuwsbrief

Centraal in het huidig politieke denken staat het individu dat zo veel mogelijk in vrijheid de keuzes voor het eigen bestaan moet kunnen maken en invullen. Dit neoliberale uitgangspunt is gebaseerd op de gedachte dat onze waarneming van de werkelijkheid op feiten gebaseerd is, dat we onze keuzes in zelfstandigheid en bij vol bewustzijn maken en dat ons handelen geheel bepaald wordt door vrije wil. Resultaten van de cognitieve neurowetenschap zullen in stelling worden gebracht om deze uitgangspunten aan een nadere analyse te onderwerpen.

Akademiehoogleraar en Spinozawinnaar Peter Hagoort (RU Nijmegen) doet onderzoek naar de neurobiologische fundamenten van het menselijk taalvermogen. Hij was een van de eersten die in zijn onderzoek naar het menselijk taalvermogen geestes- en natuurwetenschappen combineerde en zijn ideeën hebben het vakgebied sterk beïnvloed.

Over NIHC

Het Nationaal Initiatief Hersenen en Cognitie (NIHC) is een regieorgaan waarbinnen onder anderen taalwetenschappers, ICT-ers, psychiaters, neurologen, biologen, psychologen en pedagogen samen wetenschappelijk onderzoek doen naar de hersenen en hun invloed op menselijk gedrag en de maatschappij. Het NIHC streeft naar excellent onderzoek voor een beter begrip van hersenen en gedrag, maar ook naar toepassing van die onderzoeksresultaten binnen concrete maatschappelijke vraagstukken. Het Nationaal Initiatief wordt ondersteund en gecoördineerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).