maandag 18 januari

PAARD BLOG: oktober – LET’S BRIEFLY SUMMARIZE, SHALL WE?

Door: Henk Koolen

Een overzicht van mooie nieuwe releases per maand, door programmeur Henk Koolen. We komen aan bij de tiende editie van de reeks waarin de maand oktober van 2020 aan de beurt is. Welke albums waren de moeite waard? Het overzicht van de albums van oktober die je niet mocht missen. Luister mee via deze afspeellijst op onze PAARD-Spotify.

Róisín Murphy – Róisín Machine (Skint)
Ex-Moloko-zangeres Róisín Murphy overtreft zichzelf op haar vijfde album in samenwerking met producer Richard ‘Crooked Man’ Barratt. Er zijn weinig pogingen om al te diepzinnig of experimenteel te klinken: de ogen en oren zijn gericht op de dansvloer en dat komt het eindproduct ten goede.

Kevin Morby – Sundowner (Dead Oceans)
Kevin Morby begint inmiddels aan een imposant oeuvre te bouwen. Eerst als lid van The Babies en Woods met daarnaast een solo-carrière, maar sinds 2017’s ‘City Music’ lijkt dat laatste zijn voornaamste bezigheid. Op ‘Sundowner’ neemt hij de tijd voor langer uitgesponnen songs en zweeft de geest van Leonard Cohen nadrukkelijk rond.

clipping. – Visions Of Bodies Being Burned (Sub Pop)
De leftfield-hiphop-act clipping. komt met de gezelligste albumtitel van het jaar. Als inspiratie-bron dienen horrorfilms die zowel in de lyrics als de samples als in een gastoptreden van Ho99o9 vorm krijgen. Eén van de merkwaardigste crossover-albums van het jaar.

Songhoy Blues – Optimisme (Transgressive)
Wie het nieuwe album van de Malinese band Songhoy Blues (in 2014 op State-X New Forms) opzet zal even schrikken: heb ik nou per ongeluk de verkeerde plaat opgezet? ‘Optimisme’ opent namelijk met een portie onvervalste punk. Daarna is het echter ‘business as usual’ voor één van de beste Afrikaanse bands van de laatste jaren: high energy-afrofunk meets groovy desert blues.

Blijf op de hoogte

Je krijgt elke week de Paard nieuwsbrief met het laatste nieuws, bevestigingen, Early Birds en winacties.