woensdag 18 december

GRAUZONE FESTIVAL MAAKT LAATSTE LIVE ACTS BEKEND

Grauzone Festival maakt met de namen Marissa Nadler (US), Shortparis (Rus), Rakta (Bra), Lee Ranaldo (US), Ozgur Baba (Tur), Panther Modern (US), Bragolin (NL), Blurt (UK), ET Explore Me (NL), Tousch (NL) en Wild Classical Music Ensemble (BE) haar muzikale line-up compleet. Ook zijn er DJ’s zoals Parrish Smith, Job Sifre, Pasiphae en Ofra. De opening van de GRAUKUNST tentoonstelling vindt plaats op Zondag 2 februari, gecureerd door beeldend kunstenaar Johan Tahon, waar de artiesten bekend worden gemaakt op 6 Januari. Grauzone festival vindt plaats op vrijdag 7 en zaterdag 8 februari 2020 voor de derde keer in Den Haag en voor het eerst in twee dagen. Het festival maakt gebruik van locaties als Paard, het Koorenhuis, The Grey Space In The Middle en Het Magazijn. Eerder waren onder anderen al namen als Thurston Moore Group, Shame, The Murder Capital, Damo Suzuki, Linea Aspera en Jozef Van Wissem bekend gemaakt.

Marissa Nadler uit Boston maakt donkere, hypnotiserende, gothic folk en werkte op haar laatste album (op Sacred Bones) samen met Angel Olsen en Velvet Undergrounds’ John Cale en zal met haar betoverende stem haar songs in de meest pure vorm laten horen. De razende Russische wervelwind Shortparis uit Sint Petersburg worden gezien als de ‘’beste Russische live act’’ en maakten een verpletterende indruk op Le Guess Who met hun theatrale industriële post-punk noise. Hun liveshows gaan ver voorbij de grenzen van een regulier optreden en moet je gezien hebben!

De Turkse folk-muzikant en zanger Özgür Baba speelt met traditionele snaarinstrumenten bezwerende en minimalistische interpretaties van oude, traditionele volksliederen en speelde laatst 2 uitverkochte shows op uitnodiging van en met Amenra. Dichter, poppenspeler, zanger en saxofonist Ted Milton en zijn legendarische avant-gardistische, post-punk, funk, free jazz band Blurt was een van de eerste bands op het befaamde Factory Label (Joy Division, New Order) en doen denken aan Captain Beefheart, The Pop Group en No Wave.

De psychedelische post-punk death rock van de all female band Rakta lijkt beïnvloed door Crass, Birthday Party en X-Mal Deutschland. Lee Ranaldo, bekend als gitarist van Sonic Youth, komt terug naar Grauzone, waarbij hij samenwerkt met de Belgische post-punkers Wild Classical Music Ensemble, bestaande uit verstandelijk gehandicapten. Panther Modern is de nieuwe synthpunk band van Sextile’s Brady Keehn.

Uit Nederland komen de Utrechtse postpunkers Bragolin, de Haarlemse garagerockers ET Explore Me, het Haagse Tousch en de shoegaze van Deutsche Ashram.

Ook dit jaar hebben we weer vele DJ’s waaronder de Amsterdamse Job Sifre die mixt wave, Industrial tot new wave. Parrish Smith, geen onbekende bij Grauzone, draait een donkere mix van EBM en techno. Andere DJ’s die zullen draaien is de Haags/griekse Pasiphae, De Rotterdamse Ofra, bekend als mede – oprichter van het Rotterdamse online radiostation Operator. Verder zullen DJ Dorien en Jelly zich focussen op donkere tonen in de kelder van Het Magazijn tijdens het tweedaagse Grauzone.

Graukunst tentoonstelling
Naast muziek presenteert Grauzone dit jaar ook weer een filmprogramma, symposium en een uitgebreide GRAUKUNST tentoonstelling van 2 Februari t/m 16 Februari in The Grey Space In The Middle onder de naam GRAUKUNST – ARTNROLL. Hier tonen we o.a. werk van beeldend kunstenaar Johan Tahon, die tevens ook de tentoonstelling cureert. Daarnaast zullen er niet eerder vertoonde werken te zien zijn van deelnemende artiesten van Grauzone. Op 6 Januari maken we de namen van de deelnemende artiesten bekend. Ook presenteren we het volledige film en symposium programma.

Tijdens het symposium komt onder andere Damo Suzuki, Thurston Moore aan het woord. Tijdens het filmprogramma tonen we de exclusief de film ”Where Does a Body End” over Michael Gira en zijn band The Swans. Ook wordt de originele film ‘’Chance versus Causality’’vertoont waarvoor Cabaret Voltaire de soundtrack maakte in 1979 (door Mute in 2019 uitgebracht) en Cabaret Voltaire lid Stephen Mallinder en regisseuse Babeth van Loo geven commentaar.

DATA
Vrijdag 7 februari en zaterdag 8 februari

LOCATIES
PAARD – Grote zaal, kleine zaal, Paardcafé, Het Magazijn (Grote Markt 10), The Grey Space In The Middle, Het Koorenhuis

TICKETS
Tickets zijn hier verkrijgbaar.

Blijf op de hoogte

Je krijgt elke week de Paard nieuwsbrief met het laatste nieuws, bevestigingen, Early Birds en winacties.