donderdag 21 april 2022

SOPHIE STRAAT

CORONA UPDATE 25/2: Dit event is te bezoeken zonder coronatoegangsbewijs (qr-code) of negatief testbewijs en is zonder 1.5-meter of mondkapje.

In verband met Corona is deze show verplaatst naar 21 april 2022. Reeds gekochte tickets blijven geldig en ticketkopers hebben een mail ontvangen. Heb je geen mail ontvangen stuur dan een mail naar [email protected] Meer informatie over je tickets, tegoeden en verplaatsingen kun je hier vinden.

De Nederlandse volkszangeres Sophie Straat groeide eind jaren 90 op in de volksbuurt de Pijp. In haar liederen krijg je een kijkje in de levens van de groene bakfiets eigenaar, de Zuidas werker en het net naar Amsterdam Noord verhuisde kind. In 2021 bracht Sophie, in samenwerking met Goldband, het nummer ‘Tweede kamer’ uit, wat uitgoeide tot het feministisch anthem van het jaar.

Klinkt als WIESAmsterdamsNederlandssmartlapVolk
Archief
  • € 16,50
  • Kleine Zaal
  • 19:30
  • 20:00

*incl € 2,50 servicekosten

Straat studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en schreef  haar scriptie “uit heimwee naar Amsterdam” over het onderwerp: de bakfiets. Voor dit afstudeerproject maakte ze de single ‘Groen Amsterdam’, dit nummer werd meteen een succes. Door dit succes bracht ze met producent en muzikant Wieger Hoogendorp het album ‘’t is niet mijn schuld‘ uit. Ondanks dat haar smartliederen grappig kunnen overkomen is het geen gimmick en zijn de onderwerpen in deze songs naar eigen zeggen ‘‘bloedserieus.”

Support: Don Melody Club

Don Melody Club is het solo project van de Amsterdamse Donald “Donny” Madjid – tevens bandlid van The Mauskovic Dance Band. Tijdens een pandemie-geïnduceerde sabbatical van zijn normaal drukke tour schema maakte Donny, bewapend met een 60’s drum machine als jam compagnon, het meeste van zijn vrije tijd door te experimenteren met nieuwe geluiden die hij vervolgens thuis opnam. Waar veel anderen in zijn kringen inspiratie zoeken in geluiden die verder van huis afkomstig zijn, voelde Madjid zich ook aangetrokken tot het eren van de Nederlandse literaire en muzikale traditie waaronder Ramses Shaffy (een cover van ‘Laat Me’ staat op het album) en Ronald Langestraat. De invloed van Donny’s nevenproject, The Mauskovic Dance Band, en dan met name de door bas gedreven, hypnotiserende groove, is een kenmerkend geluid dat Don in nieuwe richtingen leidt: dit horen we terug op ‘Veranderd’. Het is een anthem-achtig nummer, doordrongen met West-Afrikaanse klanken uit de jaren 70, zoals snelle percussieve toetsarrangementen en energieke achtergrondzang. Een voorbeeld van een meer ontspannen nummer op de plaat is de eerste single ‘Isabel’ (release 25 maart), een onvervalst nostalgisch liefdeslied, verzachtend voor de sentimentele gelegenheden.

Sophie Straat zingt het levenslied met een boodschap

Het Parool