Paardcafé:THESE NEW SOUTH WHALES

donderdag 7 december 2023 2023

These New South Whales is van alle markten thuis! Hun ‘onweerstaanbare’ songwriting en old-school-cool energie hebben hun internationale bekendheid en een reputatie opgeleverd als ‘een van de beste punkbands in Australië!

indie punk rock
archief
  • Café
  • 21:30
  • 22:30
Nieuwsbrief

In hun succesvolle Comedy Central-show – aangeprezen als ‘de punk Flight of the Conchords en de beste mockumentary sinds Spinal Tap – werden ze de eerste Australische band die hun eigen tv-serie ontwikkelde en deze in licentie gaf. Een kabeltelevisienetwerk. En hun podcast What A Great Punk eindigde zijn debuutjaar in de top vijf van Spotify-muziekpodcasts voordat ze een uitverkochte liveshow gaven op het Melbourne International Comedy Festival 2022. Terwijl hun reputatie als allround entertainers groeit, groeit hun muziek is het comedylabel dat hun beginjaren definieerde al lang ontgroeid, waarbij de band in 2022 eindigde als de twaalfde meest op de playlist geplaatste artiest van Australië op Spotify.

Nadat ze elkaar kruisten in de doe-het-zelf-scene van Sydney, bundelden Jamie Timony (zang), Todd Andrews (gitaar), Will Shepherd (bas) en Frank Sweet (drums) hun krachten in 2011. Verveeld door de ernst van “in een band zitten”, is een absurdist en zichzelf wegcijferend gevoel voor humor vormde de kern van al hun inspanningen. Maar wat begon als een passie voor parodie maakte al snel plaats voor een werkelijk geweldige band die hetzelfde traject heeft gevolgd als Ceremony en Turnstile, van regelrechte punk naar een meer genre-tartend geluid.

De afgelopen zes jaar waren ze headliner op tournees door Australië – waarbij de meeste shows tijdens hun “TNSW 2023”-run uitverkocht waren – in Groot-Brittannië en Europa. Hun debuut You Work For Us uit 2017 werd nummer 6 in de Australische Vinyl Charts en nummer 1 in de Indie Charts toen het in 2021 opnieuw werd uitgegeven, en hun opvolger I Just Do What God Tells Me To Do uit 2019 werd genomineerd voor de Australian Music Prize. Hun nieuwste album, de titelloze TNSW uit 2022, kwam binnen op nummer 9 op het ARIA-album. De hitlijsten, waarbij de laatste single ‘Changes’ volledige rotatie verdient op triple j en het jaar begint als het elfde meest gespeelde nummer van de nationale omroep. Het is ‘de bekroning van de groep’ (NME) en voltooit hun evolutie van meeslepende Australische kelderpunk naar een meer uitgestrekte, internationale ruimte. Nu is ‘eerste punkband’ niet alleen de eigenwijze uitdrukking die de band gebruikt om zichzelf te beschrijven in hun mockumentary, het is een feitelijke verklaring – en volgens Mojo: ‘Het is niet eens grappig hoe alomvattend ze de kont van de meeste andere hedendaagse punk-neigende ensembles schoppen”.