zaterdag 10 juni 2017

New Wave City: new romantics special

Op 10 juni gaan we weer terug de jaren 80 in met de New Romantics special. Dansen op Duran Duran, Spandau Ballet, Culture Club, Adam & the Ants, Eurythmics, Simple Minds,Tears for Fears, Japan en andere (wat vrolijkere) New Wave die tot de New Romantics gerekend wordt.

Archief
  • €5 incl. servicekosten
  • Kleine Zaal
  • 21:00
  • 21:00

*incl € 2,50 servicekosten

New romantic is een stroming binnen de New Wave die in de jaren zeventig vontstond in de nachtclubs van Londen. De muziekstijl werd eerst “The Cult With No Name” genoemd. Later werd in een artikel over Duran Duran de term New Romantic gebruikt en dit gaf de nieuwe stroming een naam. Gezegd werd over de tweede single van de groep Duran Duran “Some New Romantic Looking For The TV Sound”.

Geen Punk maar New Romantics
De stroming komt dan wel voort uit de punk, maar in plaats van afzetten tegen de gevestigde orde, richtte de new romantics zich meer op nieuwe mogelijkheden en inzichten: punk was tegen de samenleving zoals die in die tijd was, de new romantics zoeken juist naar bevestiging dan wel nieuwe kansen op basis van de samenleving. De new romantics hadden vooral hun eigen muziekstijl. De muziek van deze beweging bewoog zich tussen new wave, funk en glamrock. Bands die muziek van deze stroming bekendmaakten, waren Visage, The Human League en Spandau Ballet; het was de inspiratie voor de latere synthpop.

Blitz Kids
De aanhangers van deze stroming, die naast New Romantics ook Blitz Kids genoemd worden, zijn vernoemd naar de legendarische nachtclub “The Blitz” in Londen. Deze bezoekers, waarbij ook Gary Numan hoorde, vielen op door hun exotische kledingkeuze, bestaande uit klassieke uniformen, hoeden, harlekijnkostuums en indianenkleding. Tel daar de extreme make-up was en de bizarre haarstijlen bij op en je hebt een ultieme Blitz Kid.