donderdag 13 december 2018

ALTIN GÜN

YĪN YĪN

Het is zelden dat het ontstaan van een band zo tot de verbeelding spreekt als bij Altin Gün: een stel stoffige platen uit Istanbul, een obsessie met jarenoude Anatolische muziek en een Facebook oproepje om bandleden te vinden. Altın Gün brengt een opzwepende mix van Turkse folk, psychedelica, funk en rock, zet de deur open naar wat bekend is en wat niet. De band stond al eerder op de grote festivals zoals Lowlands, Best Kept Secret en Wildeburg, en komt 13 december naar Den Haag voor een bezoekje aan het Paard!

Archief
  • € 10,50
  • € 15,50
  • Kleine Zaal
  • 19:30
  • 20:00

*incl € 2,50 servicekosten

Jasper Verhulst was op tour als lid van de band Jacco Gardner in Istanbul en raakte geïnspireerd. Hij haalde Ben Rider (gitaar), Nic Mauskovic (drums) en Gino Groeneveld (percussie) erbij. Zij zijn, niet helemaal toevallig, ook leden van bands als Jacco Gardner, The Mauskovic Dance Band en Jungle By Night, die ook al hun portie wereldmuziek hebben geadopteerd. Met Merve Dasdemir en Erdinc Ecevit als vocale toevoeging was Altin Gün, wat ‘gouden dag’ betekent, compleet. Nu spelen ze songs van populaire Turkse artiesten van de jaren 70 zoals Selda, Barış Manço en Erkin Koray die ze combineren met westerse rockinvloeden. Op hun debuutalbum ‘On’ hoor je wat er gebeurt als je een deur naar Turkse volksmuziek open doet, en daartegenover een deur open zet waar funkritmes stampen. De tochtstroom daartussen, daar staat Altin Gün. Verschillende werelden komen samen en zorgen voor een verfrissend en dansbaar geluid. Van Turks tot Indonesisch, tot zo Hollands als appelmoes.

YĪN YĪN
In de zomer van 2017 begonnen Kees Berkers (Baby Galaxy. YAYAYA) en Yves Lennertz (Bounty Island) liedjes te schrijven. Door Zuidoost-Aziatische muziek uit de jaren 60 en 70 als hoofdinspiratie te gebruiken deelden ze  tegelijkertijd hun individuele muzikale achtergrond en interesses met elkaar. Dit resulteerde in een opmerkelijke set van wereldmuziek, disco, funk en elektronische muziek. Het heen en weer gaan tussen de twee leden tijdens het creatieve proces wordt gesymboliseerd door de naam van hun debuuttape, ‘Pingpxng’, die beschrijft hoe twee schijnbaar tegenovergestelde of tegengestelde krachten eigenlijk complementair kunnen zijn. ‘Pingpxng’ kwam in de zomer uit, 12 nummers op één band met twee kanten.

In navolging van hun Turkse seventies-voorbeelden koppelt Altin Gün Turkse traditionals aan psychedelica, funk en rock. Het resultaat is virtuoos, soms complex, maar bovenal onweerstaanbaar swingend.

North Sea Jazz

Dit vind je waarschijnlijk
ook leuk

vrijdag 6 september

PAARD VAN STAL

LET’S GO! De lekkerste garagerock, psych, indie en postpunk om het nieuwe concertseizoen te vieren...

Koop tickets
We (programmeur Henk Koolen en ik) hebben Paard van Stal in het leven geroepen allereerst om onze (vaste) bezoekers een cadeau te geven en op een feestelijke manier het nieuwe seizoen te openen. Maar ten tweede kunnen wij hier ons creatieve ei in kwijt en boeken we onze (nieuwe) favorieten uit onze twee lievelingsgenres: Wereldmuziek en Alternative. Black Flower bijvoorbeeld is een van m’n laatste ontdekkingen (en instant favoriet) en is eigenlijk een totale crossover van deze twee genres. Eva von der Assen,
Paard - Programmeur