JAMES BURTON & MUFKIN TASS

Gitaarlegende en medeveroorzaker van de de oerknal van de countryrock in de jaren '60.

Friday 23 November 2012 8346

Gitaarlegende James Burton heeft in de jaren 50 met Dale Hawkins en Ricky Nelson aan de oerknal van de rock & roll gestaan, in de jaren 60 met The Everly Brothers en Emmylou Harris aan de wieg bij de geboorte van de countryrock en is de afgelopen 50+ jaar de smaakmaker geweest voor de sound van artiesten als Elvis Presley, John Denver, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis, Roy Orbison en The Monkees. In 2009 won hij met Brad Paisley nog een Grammy Award in de categorie ‘Best Country Instrumental Performance’. De man mag met recht een levende legende worden genoemd, wat hem in de USA zelfs een eigen standbeeld opleverde.

Pop/Rock
archive
  • Kleine zaal
  • 18:30
  • 19:30
Newsletter

“You don’t always get a chance to sing harmony with Roy Orbison and play guitar next to James Burton. That’s a dream.” (Bruce Springsteen, 1987)

In het voorjaar van 2010 kwam deze droom uit voor de Nederlandse band Mufkin Tass, toen zij Burton mochten begeleiden tijdens een Europese tournee. Dit was tot dan een unieke gebeurtenis, alleen al omdat Burton zich nooit eerder door een Nederlandse band liet begeleiden.

De tour “James Burton – 50 years of legendary music” -met speciale gasten Danny Vera en Erwin Nijhoff- bracht een unieke muzikale reis door de popgeschiedenis met de man die deze gestalte gaf en was in elk opzicht bijzonder succesvol te noemen. Dit resulteerde in uitverkochte zalen en louter positieve kritieken als: “Het is al snel duidelijk waarom James Burton toezegde om met de band een tour te doen: de muzikale kwaliteiten zijn hoog. De onderhoudende zanger Mark Schraven heeft naast een goed charisma een enorm kleurenpalet en groots bereik en dat zorgt ervoor dat klassiekers als ‘Country Roads’, ‘Suzy Q’, ‘Crying’ en ‘Johnny B. Goode’ niet alleen het publiek, maar ook James Burton zelf zichtbaar plezier bezorgen.” (Brabants Dagblad, 3 mei 2010)

“Een glansrol in deze productie is zeker weggelegd voor de jongens en meisjes van ‘The Mufkin Tass’. De band is perfect op mekaar ingespeeld en het lijkt of ze dit repertoire al jarenlang brengen. Enkel om die reden voelt James zich perfect op zijn plaats in deze groep. Na dit eerste concert kunnen we dus zeggen dat elk concert van deze tour een onvoorspelbare avond zal worden en alle kanten uit kan: een absolute aanrader!” (ElvisMatters, 25 april 2010)

Het moge duidelijk zijn dat de samenwerking zowel James Burton als Mufkin Tass uitstekend was bevallen en er werd al snel besloten dat er een vervolg moest worden. Dat is uiteindelijk het najaar van 2012 geworden.

Opnieuw zal er kriskras door Europa gereisd worden en brengt de 2012-edite van “50+ years of legendary music” breekbare country songs, wilde rock & roll toppers en pop klassiekers. Ook dit keer zal er niet voorbij worden gegaan aan de “vergeten pareltjes” van de popmuziek waarop Burton zijn onmiskenbare gitaarspel heeft toegevoegd. Hoe vaak krijgt men de kans om een levende legende in topvorm aan het werk te zien?

James Burton (gitaar)
Mark Schraven (zang, gitaar)
Ralph Schraven (gitaar, zang)
Kim de Beer (viool, zang)
Tom Zegelink (keyboards)
Nick Gielen (bas)
Patrick Eijdems (drums)