BORDER KITCHEN: HARRY PARKER

woensdag 30 maart 2016 2016

BorderKitchens’ zijn literaire avonden waarbij gerenommeerde (internationale) auteurs te gast zijn om te praten over hun nieuwe boek en oeuvre. Meestal gaat het om een interview in combinatie met een voordracht.Op 30 maart is Harry Parker bij ons te gast: een man met een bijzonder levensverhaal en een even zo bijzondere roman.

Anders
archief
  • Kleine zaal
  • 17:30
  • 18:00
Nieuwsbrief

Op terugweg van een missie in Irak stapte de toen 32-jarige Britse soldaat Harry Parker op een bom. Om de gevolgen daarvan te kunnen accepteren, begon hij met schrijven en dat schrijven bleek weer het begin van zijn oorlogsroman-met-een-twist: Anatomie van een soldaat.

Nadat ex-soldaat Harry Parker gewond raakte in Afghanistan, ging hij schrijven om in het reine te komen met wat hem was overkomen. Wat begon als een therapeutische bezigheid, mondde uit in een veelbelovend – en meteen al veelbesproken – debuut: Anatomie van een soldaat. Op woensdag 30 maart komt Harry Parker bij BorderKitchen over deze oorlogsroman te vertellen. Parkers eigen ervaringen vormen de basis van zijn roman. Hoofdpersonage Tom Barnes verliest, net als Parker, allebei zijn benen als hij op een bom stapt. Vervolgens moet hij leren omgaan met de transformatie van aanvoerder naar geamputeerde. Maar dit boek is om meerdere redenen bijzonder: Parker volgt personages van beide kanten van een naamloos conflict en het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van verschillende voorwerpen (zoals een fiets en een zak kunstmest) – wat een vervreemdend en boeiend effect oplevert. De hoofdstukken lopen niet in chronologische volgorde: “ik wilde dat je ze bij wijze van spreken in de lucht kan gooien en in elke volgorde kan lezen, want zo voelt het ook om opgeblazen te worden. Het idee om met elk hoofdstuk een puzzel te creëren, sprak me aan. Ik wilde dat de lezer zich gaat afvragen: ‘waar ben ik?’” aldus Harry Parker. 

Schrijver en journalist Rosan Hollak zal deze avond het (Engelstalige) interview leiden.