donderdag 28 juni

Zonnepanelen op dak van PAARD voor duurzame energie

Vijfenveertig bewoners uit en rond het Oude Centrum van Den Haag hebben gezamenlijk 156 zonnepanelen gerealiseerd op het dak van poppodium Paard. Met deze panelen besparen zij de komende 15 jaar minstens 355 ton CO2. Het collectieve zonnedak levert de komende 25 jaar 100% duurzame energie.

Coöperatie Langebeesten Energiek constateert dat grote partijen als gemeentes en woningbouwcoöperaties traag aan de slag gaan met duurzaamheid en kijkt daarom wat mensen hier en nu al zelf kunnen doen. De interesse hiervoor blijkt groot: zonder veel pr had initiatiefnemer Noud te Riele in mum van tijd meer dan genoeg particulieren bij elkaar om het dak van Paard vol te leggen met zonnepanelen.

Poptempel Paard, dat zelf ook bezig is met duurzaam ondernemen, heeft van begin af aan het initiatief verwelkomd en praktisch ondersteund, evenals de gemeente, de eigenaar van het gebouw.

De 45 investeerders komen allemaal uit het Oude Centrum en aangrenzende buurten en zijn gezamenlijk eigenaar van het zonnedak. Ook aannemer (Solar Engineers) en installateurs (Mevaba en Steegman) komen uit Den Haag. Er wordt gewerkt met de postcoderoosregeling, waarbij bewoners uit het postcodegebied rond het Paard hun energiebelasting over zelf opgewekte energie terugkrijgen en daarnaast profiteren van de verkoop van de duurzaam opgewekte elektriciteit. Zo verdienen investeringen zichzelf in 7 jaar terug. Zo’n opbrengst is gelijk aan het elektriciteitsverbruik van 14 gezinnen.

Op zondag 23 september wordt het project onder de noemer ‘Paardenkracht’ feestelijk geopend in het Paard Café en kunnen geïnteresseerden voor een nieuw dak zich aansluiten. Op naar een duurzaam Den Haag!

Meer weten of meedoen?
Stuur een mail naar Noud te Riele en Iris Schutten: [email protected]

Of kijk op: https://www.facebook.com/LangebeestenEnergiek/

 

 

Foto: Sander Foederer

Blijf op de hoogte

Je krijgt elke week de Paard nieuwsbrief met het laatste nieuws, bevestigingen, Early Birds en winacties.