vrijdag 17 juli

Succesvoorstelling De Gijzeling in PAARD

De publiekslieveling De Gijzeling van Firma MES komt terug. In 1974 stond Nederland vijf dagen op zijn kop door drie Japanse terroristen die elf personen gijzelden. Ze eisten een miljoen dollar, een Boeing 737 en de vrijlating van een gevangen genomen kameraad. Met een hoop gestuntel en heldhaftig handelen probeerden politici, politiekorpsen en een piloot de situatie te oplossen. De theatrale reconstructie van Nederlands’ eerste grote gijzeling is van 9 t/m 20 september te zien op een nieuwe locatie: PAARD.  

“Eerste grote gijzeling tot trefzeker theater omgevormd” NRC

De Gijzeling
Vrijdagmiddag 13 september 1974, Den Haag. Drie leden van het Japanse Rode Leger dringen de Franse ambassade binnen en gijzelen elf mensen. Zes Nederlanders en vijf Fransen, waaronder de Franse ambassadeur. Vijf dagen lang verandert het Korte Voorhout in een afgesloten niemandsland.

September 2019, 46 jaar later. Firma MES vertelt het verhaal van de mensen achter deze door velen vergeten gebeurtenis in een unieke locatievoorstelling. Van de 21-jarige agent die in haar rug geschoten werd, de besnorde piloot die een volksheld werd, politici in ethische dilemma’s, de beheerste Japanse onderhandelaar en de gijzelaars én gijzelnemers (waarvan er één nog altijd voortvluchtig is). Als publiek word je onderdeel van het verhaal doordat de acteurs om je heen bewegen. Ervaar dit verhaal op een unieke manier in de bekendste poptempel van de stad.

 “Firma MES bereikt met beperkte middelen een geestig en geloofwaardig resultaat” Theaterkrant

Bekijk de trailer van De Gijzeling hier.

Corona-proof naar De Gijzeling in PAARD
PAARD en Firma MES bieden de bezoekers een Corona-proof ervaring. PAARD volgt hiervoor het protocol van Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals. Dit houdt in dat bij binnenkomst er een aantal vragen wordt gesteld omtrent de gezondheid, zodat bezoekers en personeel geen risico lopen. Tevens is er een veilige 1.5 meter-routing opgezet voor publiek. Er zijn verschillende desinfectie-posten over het pand verdeeld voor de bezoekers en personeel. In de 1.5 meter seated zaalindeling is rekening gehouden met solo en duo zitplaatsen. Een aantal dagen voor de show ontvangen de bezoekers de meest up-to-date informatie omtrent het bezoek aan PAARD.

“Onze langgekoesterde wens gaat in vervulling; we gaan spelen in de grote zaal van PAARD. Door coronamaatregelen kunnen wij De Gijzeling niet zoals vorig jaar in de ambassadeurskamer van de voormalige Amerikaanse ambassade spelen. Maar we hebben wel voldoende ruimte voor de voorstelling en ons publiek in PAARD, zonder het beklemmende gevoel van een gijzeling te verliezen. We kunnen niet wachten te spelen!” Thomas Schoots, regisseur Firma MES 

Kaartverkoop
De Gijzeling is van 9 t/m 20 september exclusief te zien in PAARD, Den Haag. Kaarten á €20 zijn te koop via: www.paard.nl
Wo 9 t/m za 12 september 19.00 & 21.00 uur > tickets
Wo 16 t/m za 19 september 19.00 & 21.00 uur > tickets
Zo 20 september 15.00 uur > tickets

Credits
Concept Firma MES
Regie Thomas Schoots
Spel Daan van Dijsseldonk, Roos Eijmers, Lindertje Mans
Techniek Dario Giustarini
Met speciale dank aan alle betrokkenen
Video & scènefoto’s Sjoerd Derine