vrijdag 23 februari

Rewire kondigt derde reeks artiesten & projecten aan voor 2024-editie

Rewire heeft vandaag 37 nieuwe artiesten en projecten aan de line-up voor de komende editie toegevoegd, waaronder een uitgebreid programma van interdisciplinaire werken en verschillende samenwerkingen met lokale culturele partners. Rewire 2024, de dertiende editie van het internationale festival voor avontuurlijke muziek, vindt plaats tussen 4 en 7 april verspreid over 20 locaties in Den Haag.

 

De unieke vocalist en componiste Keeley Forsyth presenteert, in een wereldpremière, haar aankomende album The Hollow in de Grote Kerk, ondersteund door visuals en een klein ensemble. Loraine James presenteert een zeldzame expanded live show samen met drummer Fyn Dobson en visueel kunstenaar Alessandra Leone, rond haar laatste album Gentle Confrontation. De spirituele, poppy, club-infused “aetherave” klanken van Aïsha Devi komen samen met een prikkelende scenografie van kunstenaar Emmanuel Biard: zij presenteren Les Immortelles als Nederlandse première op het festival. Met de nieuwe live A/V show Totally Recalled belooft beatmaker NAH een trippy, verwrongen distillatie van de waanzin van het moderne leven. Als laatste van deze nieuwe audiovisuele projecten voegt Rewire Martin Messiers 1 Drop 1000 Years toe aan het programma. Deze visueel verbluffende en ontroerende voorstelling, die vrijdag twee maal wordt opgevoerd, is zowel een viering als een waarschuwing van de levenskracht en kostbaarheid van water, in relatie tot klimaatverandering.

 

Rewire 2024 verwelkomt The Sleep of Reason Produces Monsters, een gloednieuw project gevormd door turntablist Mariam Rezaei, Mette Rasmussen, Gabriele Mitelli en Lukas Koenig – verwacht wonderlijke grungy jazz uitspattingen. De weelderige muziek van Tara Clerkin Trio ontleent haar kracht aan de combinatie van trip hop, jazz, elektronica en psychedelische rock. Samen met andere Mexicaanse experimentele uitblinkers zoals het al eerder aangekondigde Titanic en Amor Muere is ook Phét Phét Phét van de partij, Jarrett Gilgore’s geweldige chamber-pop project dat jazz, kraut en ambient invloeden mengt.

 

De Deense componiste en altvioliste Astrid Sonne keert terug naar Rewire, met muziek van haar nieuwe album Great Doubt – een baken van dub-infused plechtige pop, waar Sonne met haar stem een spannende nieuwe richting inslaat. De spookachtige, modular-synthetische soundscapes van zangeres en producer Arushi Jain combineren klassieke Hindoestaanse raga’s met modulaire synthesizers. Ze zal muziek spelen van haar aankomende album op Leaving Records, Delight, dat geïnspireerd is op Raga Bageshri, een type raga dat de emotie van het wachten op een reünie met een geliefde verbeeldt. 

 

Underground-Hiphop pionier Beans is actief sinds eind jaren negentig, waarin hij begon als lid van de bejubelde undergroundgroep Antipop Consortium. Met bijna drie decennia aan vooruitstrevende hiphop onder zijn riem is zijn nieuwste plaat ZWAARD een experimenteel opus van geluid en bars, geproduceerd door Vladislav Delay. Vocalist en artiest Stephanie Pan presenteert The Art of Doing Nothing: a feminist manifesto, een samenwerking met Ensemble Klang dat intuïtieve keuzes viert en zich baseert op zachte, ‘vrouwelijke’ kwaliteiten zoals kwetsbaarheid en emotie.

 

In samenwerking met Nest, het Haagse platform voor hedendaagse kunst, presenteert Rewire het tweede deel van Atelier Impopulaire’s Before We Love: 12 Gates. Deze grootschalige multi-screen installatie combineert zeldzaam archiefmateriaal met nieuwe opnamen van en over de UMBRA Poets Workshop – een collectief van jonge zwarte schrijvers uit het Manhattan van de jaren ‘60. Tweemaal per dag wordt de installatie geactiveerd met een optreden van Blacks’ Myths – het New Yorkse experimentele jazzduo bestaande uit Luke Stewart op bass en Trae Crudup op drums. Blacks’ Myths treden daarnaast ook nog eens regulier op tijdens het festival. Samen met het lokale kunstcollectief Das Leben am Haverkamp wordt nieuwe werk getoond van Caz Egelie & Jesse Strikwerda getiteld A Staged Slumber.

 

De vierde editie van Proximity Music, een tentoonstelling verspreid over diverse locaties in de Haagse binnenstad en die is samengesteld door Rewire en iii, zoekt naar de verbindingen tussen muziek, architectuur, technologie en rituelen door middel van ruimtelijke ervaringen die aanspraak maken op alle zintuigen. Van vrijdag 5 tot en met zondag 7 april zijn negen nieuwe werken te beleven van artiesten Pelle Schilling, Nandita Kumar, Marco Fusinato, Louis Braddock Clarke, Henk Schut, Andrius Arutiunian, Jeanine Verloop, Myra-Ida van der Veen, en Sophia Bulgakova. Klik hier voor de volledige aankondiging van Proximity Music: States of Fragility.

 

Door het orgel van de Haagse Lutherse Kerk te transformeren in een groots, robotachtig muzikaal instrument, presenteert Maxime Denuc nieuwe muziek en composities van zijn geprezen Nachthorn – een album dat meandert in trancy visioenen vol stroboscopen en ritmische, maar beatloze, rave. Raphael Rogiński’s werk voor solo gitaar blinkt uit met meesterlijke, bluesy composities; Zijn muziek laat zich inspireren door lopend onderzoek naar vergeten tradities uit de Oost-Europese Joodse cultuur. Geïnspireerd door (andere) traditionele folk-stromingen uit de Balkan regio speelt Gordan hypnotiserende, betoverende kraut-punk experimenten waarin de stem van de Servische zangeres Svetlana Spacjic’s ten grondslag ligt. Stap in de ongewone wereld van HHY & The Macumbas, waarin ritmische, chaos-jazz en overweldigende elektronische magie elkaar ontmoeten. Zij zullen hun aankomende album Bom Sangue Mau ten gehore brengen. Warme en vervormde, lo-fi echoes en bitterzoete melodieën vormen de muziek van Sun Kit, een nieuwe samenwerking tussen muzikanten Jules Reidy en Andreas Dzialocha. Hun aanstaande debuut All the Patterns Inside geeft het typerende rauwe “rock-band” geluid een nieuw elektronisch jasje. 

 

Devon Rexi’s nieuwe album Biya Ba Man bevestigt de band’s status als parel uit de Amsterdamse underground scene; hun uitzonderlijke post-punky psych-funk combineert vervormde grooves met percussie en bass. Ook comforter2 is inmiddels een geliefde band uit onze hoofdstad die met hun razende grooves en melancholische melodieën voorop loopt in de heropleving van de ‘Madchester’ subcultuur. Naast comforter2, die de titel van ‘band voor clubheads’ claimt, presenteert Rewire ook een ander geliefde artiest uit het internationale clubcircuit: Crystallmess, de in Frankrijk geboren, Ivoriaanse / Guadeloupse producer belooft een onvoorspelbare dj-set met een breed scala aan geluiden en genres, van trap tot techno, tot footwork, R&B en jersey club. De in Marokko geboren, Brusselse DJ ojoo sluit ook aan met een spannende, genre-overstijgende set vol dubby dancehall-bass.

 

Neem een club geluid, breek het doormidden en kijk wat er van overblijft; Dat typeert Carmen Jaci, wiens debuut Happy Child volstaat met drijvende, dansbare en stralende producties die in je hoofd ronddraaien als een kleurrijke Rubiks kubus. Een soortgelijke elektronische speelgoedkist is ROLROLROL, de levendige samenwerking tussen Brainfeeder Records’ Jameszoo en muzikant Niels Broos.

 

Tot slot kijkt Rewire uit naar het prikkelarme concert van componist Clara de Asís, dat speciaal in opdracht van het festival is ontwikkeld. Off Flame is gebaseerd op het concept van ignis faatus – een vluchtig spookachtig licht omschreven door reizigers in de nacht in Europese folklore – en is een optreden dat voorkomt uit het lopende onderzoek van de Asís naar de sonische vormen van timbre en akoestieken.

 

Programmawijzigingen

Helaas is het optreden van Space Afrika & Rainy Miller geannuleerd. Door logistieke redenen buiten Rewire’s macht, is het optreden van Amor Muere verplaatst naar zaterdag 6 april in plaats van zondag 7 april, en schuift Titanic van zondag 7 april naar zaterdag 6 april. Myriam Bleau zal optreden op vrijdag 5 april in plaats van zaterdag 6 april.

Rewire 2024’s muziek line-up tot nu toe:

 

*nieuw aangekondigde artiesten zijn dikgedrukt

 

33EMYBW & Joey Holder

Aïsha Devi ‘Les Immortelles’

Amirtha Kidambi’s Elder Ones

Amor Muere

Andrius Arutiunian ‘Naphtha, They Said’

Annea Lockwood ‘Piano Burning’

Annea Lockwood ‘Tête-à-tête’
Arushi Jain

Astrid Sonne

Atelier Impopulaire with Blacks’ Myths ‘Before We Love, Act 2: 12 Gates’

Aunty Rayzor

Autechre

Beans

Ben Frost feat. Greg Kubacki & Tarik Barri

Ben Vida with Yarn/Wire & Nina Dante

Blacks’ Myths

Brìghde Chaimbeul 

Brìghde Chaimbeul, Maëva Berthelot & Temitope Ajose ‘Where the Veil is Thin’

Carmen Jaci

Caz Egelie & Jesse Strikwerda ‘A Staged Slumber’

Cello Octet Amsterdam & Nick Verstand ‘Cocon’

Chuquimamani-Condori                                                                

Clara de Asís ‘Off Flame’

Cole Pulice

comforter2

Crystallmess

Deli Girls

Devon Rexi

Gazelle Twin

goat (jp)

Gordan

H31R

Henk Schut ‘Lost Sound’

HHY & The Macumbas                                                                

HiTech

HUUUM

Iceboy Violet

Jeanine Verloop ‘Chime’

Jenny Hval ‘I Want To Be A Machine’

Jlin & Florence To ‘AKOMA’ 

Julia Holter

Ka Baird

Keeley Forsyth ‘The Hollow’

Laura Ortman

Lila Tirando a Violeta & Sin Maldita 

Liliane Chlela (live)

Lolo & Sosaku ‘The End’

Lonnie Holley

Loraine James feat. Fyn Dobson & Alessandra Leone

Louis Braddock Clarke ‘UNDER BOOM’

Marco Fusinato ‘DESASTRES’

Maria W Horn & Sara Parkman ‘Funeral Folk’

Martin Messier ‘1 Drop 1000 Years’

Maxime Denuc

Maya Al Khaldi & Sarouna

Maya Shenfeld & Pedro Maia ‘Under The Sun’

MAZE Ensemble & Annea Lockwood

Mette Ingvartsen & Will Guthrie ‘All Around’

MIZU

ML Buch

Myra-Ida van der Veen ‘Second Breath’

Myriam Bleau ‘Hypermobility’

NAH ‘Totally Recalled’

Nandita Kumar ‘From Paradigm to Paradigm, into the Biomic Time’

Neon Dance, Jóhann Jóhannsson & Yair Elazar Glotman, narration by Tilda Swinton ‘Last and First Men’

Nick León & Ezra Miller

Niecy Blues

Oceanic feat. Tharim Cornelisse ‘Choral Feeling’

ojoo

One Leg One Eye

Oneohtrix Point Never

Orphax & MAZE Ensemble

Pelle Schilling ‘LongStringInstallation’

Phét Phét Phét

Phew

Phew & Oren Ambarchi

PYUR

Quade

Raphael Rogiński

ROLROLROL

Roméo Poirier & Ohme ‘Tales of Entropy’

Saint Abdullah & Jason Nazary

Shovel Dance Collective

Simo Cell (live)

Slauson Malone 1

Sophia Bulgakova ‘Спомини [Spomyny]’

Stephanie Pan & Ensemble Klang ‘The Art of Doing Nothing’

Sun Kit

SUNN O)))

Svitlana Nianio

Tara Clerkin Trio

The Necks

The Sleep of Reason Produces Monsters

Titanic

Van Boom (live)

Venus Ex Machina

Yarn/Wire performs the music of Annea Lockwood

Youmna Saba

Tickets

Een gelimiteerd aantal dagkaarten voor vrijdag, zaterdag en zondag zijn nog beschikbaar. Ook kaarten voor de openingsavond op donderdag 4 april met een optredens van Neon Dance, Jóhann Jóhannsson & Yair Elazar Glotman’s ‘Last and First Men’ en Annea Lockwood’s iconische ‘Piano Burning’, zijn nog in de verkoop. 3-Day Passes voor Rewire 2024 zijn inmiddels uitverkocht. Koop je tickets via rewirefestival.nl/tickets.