donderdag 7 mei

PAARD BLOG: YouTube Rabbithole: Ryo Fukui – Scenery (1976)

Door: Milan Camuzeaux

De YouTube Rabbithole. Wanneer je zo vaak doorklikt vanuit videos die je tof vindt, dat je je ergens onderweg pas realiseert dat je virtueel verdwaald bent. Hierin behandelen we de videos die opgeduikeld worden bij deze, veelal nachtelijke, speurtochten. 

Ik heb een mapje tussen mijn bookmarks gemarkeerd met ‘wow’. Het idee daarvan was dat ik daarin dingen zou opslaan waarvan ik… nou ja, ‘wow’ dacht. Nou blijkt dat ik niet heel goed ben in het bijhouden van mijn Bookmarks (het is echt een jungle geworden), maar de reden dat ik ermee wilde beginnen is als volgt: een aantal jaar geleden werd ik uit niets omver gekegeld door een jazz-album wat me door YouTube werd aangeraden. En ik was niet de enige die deze parel in zijn schoot geworpen kreeg.

De thumbnail zag er alvast heel cool uit: Een gast met een hippe bril, en profile die zo te zien een muziekinstrument aan het bespelen was. Het kon een piano zijn, maar het kon ook iets met beats zijn (‘Lo Fi Hiphop To Study To‘ was net een ding geloof ik). Errug cool dus. En het deed me denken aan mijn favoriete Japanse anime Cowboy Bebop. Allemaal ingrediënten om te vermoeden dat ik te maken had met een cool nieuw album.

*CLICK*

Het blijkt dat ‘Scenery’ van Japanse jazzpianist Ryo Fukui uit 1976 bij heel veel mensen zomaar tussen de recommendations stond. Werkte er een geheime fan van Japanse jazz bij YouTube die het filmpje wilde pushen? Is het een freak algoritmefenomeen geweest? Who knows. Wat zeker is, is dat in 2015 ‘Scenery’ van de toen 67 jaar oude Meneer Fukui een populariteitsgolf meemaakte die het nooit had gekend. Inmiddels heeft de originele upload van ‘Scenery’ meer dan 9 miljoen hits. Her en der begonnen reviews op te duiken van deze zojuist ontdekte jazzparel, en voorzichtig werden er al vergelijkingen met grootheden als Bill Evans en McCoy Tyner genoemd.

In 2016, krap een jaar nadat hij zijn allereerste album geupload zag op YouTube overleed Ryo Fukui, en de online gemeenschap (YouTube, menig sub-reddit) was in rouw. Langzaamaan kreeg het een soort Searching for Sugarman-tintje, en werd er meer over hem bekend én kwam er meer interesse voor zijn muziek. Zo bleek hij met zijn vrouw eigenaar te zijn geweest van jazzclub Slowboat in Sapporo, en maakte hij in veertig jaar tijd maar vier albums (waarvan één opname in zijn eigen club: Letter From Sloaboat uit 2016). Op Discogs brengt de originele persing van ‘Scenery’ gemiddeld 350 dollar op, met uitschieters naar de 700.

Lange tijd was YouTube de enige plek waar je zijn muziek kon luisteren. Tot er in de levendige comment-sectie bij de video dit verscheen: “Just bringing the news that the full album is now on Spotify. Just search for “福居良” and you’ll get there.” 551 likes en 22 reacties, vrijwel allemaal bedankjes. Dus, die wil ik graag even delen. Enjoy!

Lees hier het volgende artikel op de PAARD Blog: Found Footage: Aphex Twin (2007)