woensdag 20 mei

PAARD BLOG: Found Footage 2: U2

Door: Henk Koolen

Online is veel obscuur materiaal te vinden dat in het Paard (van Troje) is gefilmd. In deze rubriek plaatsen we het meest bijzondere of interessante daarvan.

Vroeger (opa vertelt) was Nederland een belangrijk concertland voor bands uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Tours brachten bands nog niet naar de Baltische staten, Bulgarije of andere Europese landen die inmiddels een volwaardig livecircuit hebben.

Vier of vijf optredens in Nederland was daardoor geen uitzondering. Met hun debuutplaat ‘Boy’ op zak deed U2 begin 1981 maar liefst vier Nederlands steden aan. Ze eindigden op Valentijnsdag in Donkiesjot in Sittard en deden de dagen daarvoor een rondje Randstad: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam. Het noorden en oosten van het land konden het schudden en de combinatie van drie steden zo dicht bij elkaar was blijkbaar geen probleem.

Hoewel…..nu was ik zelf bij de show in Eksit in Rotterdam op 13 februari, maar daar was de zaal alles behalve uitverkocht. Geen idee hoe druk het was bij het optreden in Den Haag een dag eerder was, maar de band had er in Den Haag zo lijkt het meer zin in dan in Rotterdam, want ze speelden in het Paard van Troje drie nummers meer.

 

De setlist in Den Haag was

The Ocean
11 O’Clock Tick Tock
Touch
An Cat Dubh / Into the Heart
Another Time, Another Place
The Cry / The Electric Co.
Things To Make And Do
Stories for Boys
Twilight
I Will Follow

Toegiften
11 O’Clock Tick Tock (gewoon nog een keer)
The Ocean (ook gewoon nog een keer)
Out of Control

U2 was voor mij één van de vele jonge bandjes die zich aandienden in die periode en ik herinner me ook niet dat ik bijster onder de indruk was van de show. De zanger vond ik maar een aansteller die zijn gebrek aan vocale kwaliteiten probeerde te compenseren door op de P.A.-stacks te gaan staan. Hun eerste single ‘Eleven O’Clock Tick Tock’ was het jaar daarvoor wel één van mijn favoriete nummers geweest en bleek ook live het hoogtepunt van de set.

Van de show in het Paard van Troje zwerven beelden rond op het wereldwijde web en ik heb wederom een kleine compilatie gemaakt met als bijzonderheid dat er ook backstage-opnames bij zitten. Van de reguliere show is de eerste echte hit ‘I Will Follow’ te horen en te zien en van de toegift-nummers koos ik uiteraard voor ‘Tick Tock”. Oordeel zelf hoe goed U2 was in 1981.

De beelden roepen vragen op. Wie zegt er backstage in onvervalst Haags tegen een meisje dat ze haar adres aan de bandleden moet geven? Is dat het meisje dat in de toegift een dansje met de zanger doet op het podium? En wie is dat eigenlijk? Dat meisje dan he, van die zanger hebben we later meer dan genoeg gehoord.

Blijf op de hoogte

Je krijgt elke week de Paard nieuwsbrief met het laatste nieuws, bevestigingen, Early Birds en winacties.