donderdag 26 oktober

GRAUZONE FESTIVAL KOMT MET 14 NIEUWE NAMEN

Met exclusieve optredens van The Soft Moon, Follakzoid, Benjamin Herman – Nostalgic Blitz, Twin Tribes, Jennifer Touch, Melenas, Curses en nog veel meer

Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 februari 2024 vind je het multidisciplinaire festival Grauzone in Den Haag. Vandaag kondigt het festival nieuwe namen aan met o.a. The Soft
Moon, Follakzoid, Benjamin Herman – Nostalgia Blitz, Twin Tribes, Jennifer Touch, Melenas en Curses. Eerder aangekondigd waren Cold Cave, She Past Away, Drab Majesty, Buzz Kull, Powerplant, SDH & General Dynamics. Weekend- en groepstickets zijn beschikbaar. Kaarten gaan harder dan ooit: binnenkort gaan ook dagkaarten in de voorverkoop.

The Soft Moon (LA) is een grote publieksfavoriet en stond al eerder op Grauzone. De muziek van The Soft Moon is een interessante mix van invloeden als industrial, post-punk en elektronische muziek. Het populaire duo Twin Tribes uit Texas maakt een catchy sound van darkwave en post-punk. De Nederlandse beroemde saxofonist Benjamin Herman heeft meer dan 50 albums op z’n naam en komt met een ander album: Nostalgia Blitz, waar hij de grenzen verlegd met een mix van punk en atonale jazz, post-punk en mutant disco en waar zelfs punk poet John Cooper Clarke aan heeft meegewerkt. Hij laat zich voor deze plaat beïnvloeden door artiesten als James Chance, John Lurie en Hans Dulfer. Een unieke kans om Benjamin Herman te zien in deze setting.

De Berlijnse Jennifer Touch combineert electropop- en disco-invloeden met vintage synths uit de jaren ‘80 met industriële soundscapes. Samen met Curses, die tevens ook op Grauzone spelen heeft ze onlangs een nieuw nummer gemaakt. Meer muziek uit Berlijn komt van de Duits/ Braziliaanse muzikant Gloria de Oliveira. Ze duikt diep in de dark ambient en dreampop. Haar recente album ‘Oceans of Time’ was een samenwerking met David Lynch’s oude geluidsontwerper, Dean Hurley. Dit meesterwerk is zojuist uitgebracht op ‘Sacred Bones’ label en voor fans van Mazzy Star zeker een must see.

Föllakzoid uit Mexico creëert betoverende ritmes en haalt inspiratie uit de eeuwenoude muziek van de Andes. Hun mix van psychedelische rock, krautrock en elektronische muziek was eerder te horen op festivals als Primavera Sound en Roskilde. Curses uit New York maakt een spannende mix van postpunk en EBM beats. De Argentijnse Skelesys is producer, DJ, muzikant én de bassist van Curses. Hij combineert op meesterlijke wijze gitaar, elektronica en zang: zijn eerste optreden in Nederland belooft een opwindende en meeslepende ervaring te worden.

De garage-fuzz-pop van het Spaanse Melenas is een spannende mix van The Feelies en Stereolab, geaccentueerd door reverb-gitaren en aanstekelijke ritmes. In 2021 kregen ze erkenning voor hun gevierde cover van Grauzone’s klassieker ‘Eisbaer’. Nu, in 2023, bruisen ze van energie en maken ze zich op voor de release van hun langverwachte derde album, ‘Ahora’. Een zeker niet te missen act!

De Londense artiest Nuha Ruby Ra, laat zich beïnvloeden door artiesten als The Birthday Party, Suicide en Lydia Lunch. Al eerder stond ze op Grauzone, maar we kunnen niet wachten haar als groeiende Engelse ster opnieuw een podium te bieden. Meer talent uit Groot-Brittannië is Maria Uzor, die electro, triphop en bas-techno verspreid. Uzor neemt haar luisteraars mee op een boeiend sonisch avontuur. Eerder trad ze op met electro duo Sink Ya Teeth.

De gloednieuwe act uit Brooklyn Lathe of Heaven heeft net haar kersverse debuutplaat uitgebracht op het New Yorkse label ‘Sacred Bones’. Voor fans van anarcho punk zoals legendes als Crass en Flux of Pink Indians is dit een must see. Ook uit de VS afkomstig is Spike Hellis, een zeer energiek experimenteel industrial en EBM-duo, waar stilstaan absoluut geen optie is.

Tot slot van Nederlandse bodem komt Dorpstraat 3. Deze rijzende sterren van de undergroundmuziek laten zich beïnvloeden door acts als ZZ & de Maskers en Kraftwerk. Met als resultaat een sublieme mix van Nederlandstalige post-punk en synthwave.

Locaties
Grauzone Festival vindt plaats in Paard, Het Koorenhuis, The Grey Space In The Middle, de Barthkapel, De Zwarte Ruiter & Paardcafé. Er is een uitgebreide GRAUKUNST tentoonstelling, performances, een filmprogramma, talks en nachtprogramma die later dit jaar worden bekendgemaakt.

Grauzone festival
Grauzone brengt een betrokken, divers en breed publiek in aanraking met disciplines geworteld in de underground cultuur. De afgelopen edities trokken wereldwijd duizenden bezoekers aan. Grauzone vindt dat de creativiteit van de tegencultuur een noodzaak is voor het discours in de maatschappij. Het multidisciplinaire festival wil een vrijplaats zijn voor vrijdenkers van alle leeftijden en oriëntatie. Een alternatief universum voor creatieve mensen dat inspireert en samenbrengt. Elke editie wordt gewerkt aan meer verdieping van de programmering en de kruisbestuiving van beeldende kunst, film, literatuur en performance. Met bewaking van inhoudelijke en artistieke kwaliteit én nieuwe ontwikkelingen in het vizier. Daarbij kijkt Grauzone naar kwaliteit, originaliteit, experiment, eigenzinnigheid, urgentie, inclusie en diversiteit.

Tickets:
Early Bird Weekend tickets: 85 euro excl. servicekosten SOLD OUT
Reguliere Weekendtickets: 95 euro excl. servicekosten
Groeps-passepartouts (4 per bestelling) 88,75 excl. servicekosten

Tickets zijn hier verkrijgbaar.