THE EX FESTIVAL

vrijdag 28 februari 2014 2014

Het tijdschema voor The Ex Festival is hier te bekijken.

Alternative
archief
  • 18:30
  • 19:00
Nieuwsbrief

Dat zijn de mooiere verjaardagsfeestjes: de Nederlandse band The Ex viert zijn 34e verjaardag met het The Ex Festival. Het hele circus strijkt op vrijdag 28 februari neer in het Haagse poppodium Paard van Troje. Verwacht een eigenwijze en avontuurlijke avond vol nieuwe opwindende bands, improvisatielegendes en Ethiopische muzikanten en dansers. Naast The Ex zelf staan op het programma: Sonic Youth’s Thurston Moore, de Ethiopische Amzari groep Fendika, drummer Han Bennink & freejazz saxofonist Peter Brotzmann, rauwe shoegaze noise formatie Space Siren, de enthousiast eigenwijze Franse no-wave popband Chocolat Billy en de Engelse prettig gestoorde lo-fi post-punkers Trash Kit.

Een van de bekendste acts van het festival is mede-oprichter van noise-rockband Sonic Youth, Thurston Moore. De afgelopen jaren brengt hij diverse soloplaten uit waarop hij meer de kalmerende akoestische kant op gaat. Gelukkig voor de pure Sonic Youth fan, komt Thurston Moore in februari dit jaar met het nummer Detonation waar de dissonante en distorted gitaren van Sonic Youth weer in terugkomen. Ook een bijzonder onderdeel in het programma is Fendika, een groep amzari muzikanten afkomstig uit Ethiopië. De bandleden en twee dansers weten de diepe roots van de originele Ethiopische cultuur naar boven te brengen met o.a. traditionele instrumenten als de Kebero en Masenko.

The Ex en het avontuur van 34 jaar
The Ex werd geboren uit de kraakbeweging van 1979, in een punk-explosie waarin alles kon. In de begin jaren was de band in Den Haag te zien in o.a. Kraakcafe Vogelvrij, K81 en de Blauwe Aanslag. Al snel speelden ze naast veelvuldig in het Nederlandse clubcircuit regelmatig in het buitenland. De band verlegt ook haar muzikale grenzen door samenwerkingen aan te gaan met diverse jazzmusici, een Iraans-Koerdische groep en later de Amerikaanse band Sonic Youth. In 2002 start The Ex een muzikale uitwisseling met Ethiopië, waaruit onder meer twee albums voortkomen met Getatchew Mekuria, de bekendste jazz saxofonist uit Ethiopië. Daarmee speelt The Ex over de hele wereld; van donkere kelders tot grote wereldmuziekfestivals en van alle belangrijke avant-garde jazzfestivals tot grote en kleine poppodia. Nu is de band dus ondertussen al toe aan haar 34ste verjaardag!

THE EX FESTIVAL
Met: Thurston Moore (USA), Fendika (ETH), Han Bennink & Peter Brotzmann(NL/D), Space Siren (NL), Chocolat Billy (F), Trash Kit (UK) en The Ex (NL)

‘Staying a bird, staying independent, free if you will, for three decades, that takes skill and something else, something more like heart’ – muziekjournalist John Corbett over The Ex