woensdag 17 oktober 2018

TAMIKREST

Support: Ebou Gaye Mada

“One of the best bluesbands to come out of the Sahara”

Paard is heel trots deze woestijnrockers te mogen verwelkomen. Tamikrest komt niet zomaar spelen, Tamikrest komt een verhaal vertellen.

Een Algerijnse band die in aanraking komt met Westerse rockartiesten als Jimi Hendrix, Bob Marley, Pink Floyd en Mark Knopfler? Het magische eindresultaat daarvan is Tamikrest. De band maakte met ‘Chatma’ (2013) één van de allerbeste Toeareg albums ooit uitgekomen, aldus Written in Music en talloze benoemingen in ‘Album Of The Year’ lijsten (World Music Charts Europe onderstrepen dat dat geen overdreven stelling was.

Koop tickets
  • € 18,00
  • Kleine Zaal
  • 19:30
  • 19:30

*incl € 2,50 servicekosten

De critici vielen met bosjes voor de intense en meeslepende muziek met vervlochten gitaarpatronen en pulserende ritmes, waarin genres als psychedelica, funk en artrock als vanzelf wordt verweven met de muzikale traditie van Toeareg: zodanig van je stoel af trappend dat je hen met recht de ‘sultans of swing’ zou kunnen noemen.

Maar wie de geschiedenis van Tamikrest kent, weet dat het niet enkel feest kan zijn: het repertoire beslaat net zo goed intense, en meeslepende nummers waarin het verdriet doorklinkt om hun geboortestad Kidal dat door oorlog, vervolgingen en politieke instortingen is geteisterd. Zo heeft het meest recente album dat afgelopen maart 2017 uitkwam, dezelfde titel meegekregen en is ‘Kidal’ een eerbetoon aan haar historische thuisbasis. Af en toe beklemmend, bij vlagen heerlijk dromerig, maar altijd wonderschoon.

Support: Ebou Gaye Mada
Ebou Gaye Mada is een hartstochtelijke sabarspeler uit Gambia. Muzikaal opgevoed door de bekende Senegambiaanse griotfamilies Gaye en Mbye, combineert Ebou traditionele sabarmuziek met zijn rijke ervaring in wereldmuziek: van mbalax tot kaseko en van reggae tot jazz. Met verschillende bands reisde hij over de hele wereld, waaronder de legendarische Gambiaanse Afro-Madinka beatgroep Ifang Bondi en de in Nederland gevestigde Afro-jazz band Mdungu. Dit voorjaar bracht hij met zijn eigen collectief Boka de Banjul de debuutplaat Lu Jot Yomb uit. Het album bracht hem een zomer vol positieve energie en festivals waaronder The LIFE I LIVE, Bevrijdingsfestival Wageningen, Vurige Tongen, Oerol Terschelling, Zwarte Cross. Voor deze gelegenheid zal Ebou samen met een van zijn bevriende muzikanten het voorprogramma verzorgen.

 

Paard over TAMIKREST

Voor de liefhebbers van wereldmuziek! Algarijnse woestijn blues rockers van de Toeareg bevolkingsgroep. Net als hun muzikale tijdsgenoot Tinariwen is Tamikrest ook een band die de muzikale identiteit van de Sahara regio bepaalt. Echt een persoonlijke favoriet. Eva von der Assen,
Paard - Programmeur
They are growing big and strong... guitar wailing like Neil Young's while percussion drives the beat. It must be a great experience to watch them live

Roberto – fan