maandag 5 juni 2017

ROYAL TRUX

Ja, wij zijn hier best wel lyrisch dat één van de meest toonaangevende underground acts uit de jaren ’90, Royal Trux, weer muziek maakt en heeft besloten om PAARD in hun touragenda te zetten. “Everything in the pot, whether you like it or not”, zo luidt de muzikale benadering van het duo. Van wereldmuziek en teeny-bop tot aan punkrock en jazz, bij Royal Trux vliegt de muzikale diversiteit je om de oren. En die sound valt vandaag de dag nog altijd flink in de smaak bij de hedendaagse critici. Zo gaf Pitchfork de heruitgave van Accelerator een 8.8. en schreef BBC daarover: “Fourteen years later, this reissue reveals a record so unique and ahead of its time that nothing else has sounded like it since. A masterpiece that still sounds like the undiscovered future of rock‘n’roll.”

Archief
  • € 12,50
  • € 10,50
  • Kleine Zaal
  • 19:30
  • 20:30

*incl € 2,50 servicekosten

Hagerty en Herrema leerden elkaar kennen in de underground-scene van Washington DC en begonnen Royal Trux nadat ze beiden waren verhuisd naar New York, waar Hagerty op dat moment ook actief was in de punkband Pussy Galore.

Geïnspireerd door o.a. Lou Reed en Television begon het duo eind jaren ’80 met kekke muzikale experimenten, wat resulteerde in een platencontract bij Drag City/Domino. Vanaf dat moment reikt hun grungy muziek verder dan de donkere kelders in New York. Hoewel,grungy dekt niet helemaal de lading, hun brede sound is vaak even vervreemdend als geniaal: alsof The Velvet Underground en Bob Dylan samen aan de ketamine zitten. Na de doorbraak van Nirvana ontpopte de underground-scene zich tot een poel van onontdekt talent waardoor het duo in de belangstelling kwam van het platenlabel Virgin. Kort na het uitbrengen van ‘Pound for Pound’ in 2000 viel het duo in 2001 uit elkaar en bracht Hagerty onder de naam ‘Howling Hex’ nog enkele soloalbums uit. Nu is het duo, inmiddels met een cultstatus, terug bij elkaar en komen zij met oud én nieuw materiaal naar onze kleine zaal.

Paard over ROYAL TRUX

Niet voor tere zielen: de noise-rock van Neal Haggerty en Jennifer Herrema die voor het eerst sinds 2001 een exclusieve Nederlandse show doen. Ik ben er bij. Henk Koolen,
Paard - Programmeur
A masterpiece that still sounds like the undiscovered future of rock‘n’roll.

BBC