vrijdag 29 maart 2019

REWIRE 2019

29 t/m 31 maart presenteert Rewire haar negende editie in en rondom de binnenstad van Den Haag. De eerste artiesten en projecten zijn vandaag bekend gemaakt. Vooruitstrevende artiesten en multidisciplinaire kruisbestuivingen vormen de stuwende kracht achter de zoektocht naar hoe artiesten de status quo ontregelen en interveniëren binnen een breed spectrum aan muzikale ontwikkelingen en artistieke disciplines. Deze ontwikkelingen krijgen vormen binnen een omvangrijk festivalprogramma bestaande uit concerten, multidisciplinaire performances, talks, workshops, filmvertoningen en meer.

Early Bird passe-partouts met €20 korting zijn t/m 16 november middernacht verkrijgbaar via rewirefestival.nl/tickets.

Koop tickets
  • Beide Zalen
  • 19:00
  • 19:00

Of het nu gaat om zijn veelgeprezen solo-releases, zijn alternatieve soundtrack voor Sergei Parajanov-film The Color of Pomegranates, zijn geïmproviseerde sets op locaties als MoMA PS1, of zijn label Other People; de Chileens-Amerikaanse muzikant en componist Nicolás Jaar verkent constant de grenzen van het elektronisch geluidsspectrum. Tijdens Rewire 2019 presenteert Jaar verschillende projecten met de nadruk op experiment, waaronder een nieuw werk voor piano, saxofoon en elektronica, een artist talk en aanvullende programmabijdragen die later zullen worden aangekondigd.

Legendarisch slowcore trio Low speelt op Rewire 2019 het alom geprezen nieuwe album Double Negative. Met deze twaalfde LP presenteert de band een radicaal nieuw geluid, vol grommende, stuwende elektronica; één van de meest spraakmakende releases van dit jaar.

Autobiography Edits is een unieke samenwerking tussen Jlin en Company Wayne McGregor. Jlin’s eigenzinnige en nauwgezette elektronische producties komen samen met het werk van de bekroonde choreograaf Wayne McGregor, wiens werk als revolutionair wordt beschouwd binnen de hedendaagse dans. De voorstelling presenteert dansers van  ensemble Company Wayne McGregor op het podium, begeleid door Jlin’s live score van elektronica en minimalistische ambient.

Tim Hecker is een van de meest consistente geluidskunstenaars van de afgelopen decennia, met een geheel eigen signatuur van ‘ambient noise’. Voor deze exclusieve Nederlandse uitvoering, past hij zijn meest recente release Konoyo – zijn veelgeprezen samenwerking met een Japans gagaku-ensemble – aan naar een solo liveshow.

Het debuutalbum van Yves Tumor, dat afgelopen september via Warp Records is uitgekomen, wordt alom geprezen als nieuwe ‘standaard voor experimentele muziek’. Tijdens Rewire 2019 vormt de enigmatische performer zijn Safe In The Hands Of Love om tot een meeslepende liveshow.

Samen met Haags festival Dag in de Branding presenteert Rewire een dagprogramma met hedendaagse gecomponeerde muziek. Het programma bestaat uit een speciale commissie voor orgel en ensemble van de Britse jazzpianist Kit Downes en het Nederlandse ‘nieuwe muziek’ collectief Ensemble Klang. Verder zijn er optredens van de Amerikaanse percussionist, componist en beeldend kunstenaar Eli Keszler, de Nederlandse violiste Diamanda Dramm, en een samenwerking tussen elektro-akoestisch componist Henry Vega en cellist Jan-Willem Troost.

''Het waren juist de onbekende namen die aangenaam verrasten op Rewire.''

– Rolinde Hoorntje, NRC