Quantum Night

dinsdag 28 maart 2017 2017

Dit betreft een voorstelling met zitplaatsen.

Hoogleraar en topwetenschapper Leo Kouwenhoven komt terug naar Paard van Troje voor een wetenschappelijke lezing over de kansrijke, spannende toekomst van de quantumcomputer. Tijdens deze Quantum Night zal hij, samen met jonge wetenschapper Julia Cramer, alles vertellen over de wereld van de allerkleinste deeltjes.

Anders
archief
  • Grote Zaal
  • 19:00
  • 19:30
Nieuwsbrief

Opwinding om quantumcomputers
Er heerst grote opwinding onder wetenschappers over de hele wereld over de bouw van een quantumcomputer, een computer die exponentieel veel sneller rekent dan een gewone computer. De ontwikkeling ervan laat echter nog even op zich wachten. Sterker: het kan nog enkele jaren duren voordat deze computer er is. Maar de ontwikkelingen gaan snel en steeds meer bedrijven, waaronder IBM, Microsoft en Intel, investeren in quantumtechnologie.

Crash course quantum van Julia Cramer
De ideeën achter de quantumcomputer zijn niet alleen fascinerend voor wetenschappers, maar ook voor het grote publiek. Om quantuminformatie te kunnen begrijpen, moet je al je intuïtie overboord gooien. Julia Cramer (QuTech Outreach Coordinator) zal het publiek hierbij helpen. Zij geeft een crash course quantum. Julia Cramer is gepromoveerd aan het instituut QuTech, een wereldspeler op het gebied van quantumcomputers en quantuminternet. Ze heeft onder andere een blog op Kennislink en presenteert haar onderzoek in de theatershow ‘ScienceBattle’.

Pionier in quantumcomputers: Leo Kouwenhoven
Het tweede deel van de avond zal quantumpionier en hoogleraar Leo Kouwenhoven van de TU Delft een college geven over het onderzoek naar de quantumcomputer. Wat zijn nu de grootste uitdagingen en waarom is de quantumcomputer er (nu) nog niet?

Kouwenhoven is één van ‘s werelds belangrijkste pioniers in quantumcomputers en verantwoordelijk voor een groot aantal doorbraken in zijn vakgebied. Hij werd bekroond met de Spinozapremie en was een van de initiatiefnemers en sprekers van Spinoza te Paard, het wetenschappelijk programma dat poppodium Paard van Troje jarenlang in samenwerking met het NWO organiseerde. De natuurkundige en hoogleraar aan de TU Delft is sinds kort in dienst van Microsoft.

De avond wordt gepresenteerd door Chris van ’t Hof.