zondag 28 oktober 2018

PUURGELUL 27 met o.a. Sjaak Bral, Martijn Koning, Jeroen Leenders en Berit Companjen

Menig Hagenees heeft geen enkele uitleg over Puur Gelul nodig, maar voor nieuwkomers vertellen we graag wat hen te wachten staat: PUUR GELUL is een avond vol overdonderend zinloos verbaal geweld. Punt. Een bonte verzameling van schrijvers, sprekers, verhalenvertellers, dichters, rappers en stand-uppers komen uit het hele land naar Den Haag om de literatuur een ‘boost’ te geven. Compleet voorzien van een nieuwe woordenschat en darmverkrampingen van het lachen sturen we je na afloop weer de straat op.

Archief
  • € 15,00
  • Grote Zaal
  • 19:30
  • 20:30

*incl € 2,50 servicekosten

Wie kun je verwachten deze editie? Nou, niemand minder dan de volgende namen: Sjaak Bral, Martijn Koning, Jeroen Leenders, Berit Companjen en meer!

Marcel van der Heijden gaat ook wel door het leven als Sjaak Bral, een Nederlandse presentator, schrijver, cabaretier en radiomaker. Met zijn show ‘’Broodje Bral’’ is hij dagelijks te horen op Radio West. Serieuze kwesties aansnijden met een flinke dosis humor, dat is iets waar Bral in uitblinkt. In 2017 was hij nog de aangewezen man voor een oudejaarsconference, welke rap van tong, scherp en superactueel was, aldus de Telegraaf. “Getapt en filosofisch tegelijk,” aldus NRC.

Ook verwacht wordt stand-upcomedian, cabaretier, columnist en tekstschrijver Martijn Koning, die harde grappen afwisselt met licht absurdisme. Wat hij nodig heeft om uren los te gaan? Alleen een microfoon, een kruk en een paar glazen water. Parool oordeelde een voorstelling met ****: “Energieker, scherper, hongeriger. Dat merk je vooral tijdens zijn heerlijke interactie met de zaal, die bijna elke keer tot een goedgeplaatste opmerking leidt. Ook prettig: Koning wisselt zijn harde grappen af met licht absurdisme.”

Als we zijn website moeten geloven geeft Jeroen Leenders niets om de prijzen en shows die worden genoemd op zijn Wikipedia pagina, toch wil hij hier graag bij benoemen dat deze opsomming onvolledig is. Heb vooral geen verwachtingen, want teleurstellingen zijn er ook en daar is Jeroen gelukkig heel erg open over. Als een grap goed aan komt is hij minstens net zo verbaasd als jij. Pure, ruwe en totaal gestoorde visie op de mens en maatschappij. “Superieure stand-up comedy met een gitzwart randje” (Het Nieuwsblad) “Gek en geniaal.” (De Redactie)

Dat zij niet zo groot is weten we ondertussen wel, gelukkig doet dat niet onder aan haar kunnen. Berit Companjen weet op een manier die niet cliché is de grappen te maken die horen bij het vrouw zijn, ook heeft de comédienne een goed gevoel voor improvisatie.

Dit jaar won de 30-jarige komiek nog de juryprijs tijdens het Leids Cabaret Festival. Farbod Moghaddam heeft harde humor waarin hij geen onderscheid maakt. “Intelligent, op een bedje van platheid” noemt hij het zelf. Deze 30-jarige cabaretier heeft een grote maatschappelijke en persoonlijke engagement wat ervoor zorgt dat hij rake klappen uit kan delen, terwijl tegelijkertijd de liefde spreekt uit alles wat hij zegt.

Hans van Breukelen schreef een boek over de winnersmentaliteit (“Van Talent naar topspeler”) En hij kan het weten, want hij won een hoop in zijn loopbaan. Als keeper van PSV won hij zes keer het landskampioenschap en werd na zijn loopbaan als speler technisch directeur van de KNVB. Dat de Utrechtenaar geen man van opgeven is heeft hij wel bewezen en zijn ‘24 vellen’ is dan ook niet alleen voor topsporters, maar voor iedereen die een optimale prestatie wil leveren. Om te pieken moet je ook kunnen falen en die menselijke kant zal hij, tussen het gezever van de andere komedianten, voor het Haagse publiek durven tonen.

Rechten studeren? Dat was even ietwat te serieus voor Rayen Panday. Een carriere switch naar de comedy was de perfecte keuze, want inmiddels is hij tekstschrijver voor de bekende shows ‘Rayman is laat’ en ‘De Dino show’.  Zijn spitse grappen, waarin hij heerlijk de hak neemt op volkszangers, liet hij zelf horen in succesvolle voorstellingen  ‘Niet Verder Vertellen’, direct opgevolgd door zijn nieuwe show ‘Fenomeen’.  En die laatste titel mag wat ons betreft gerust op hemzelf slaan.

Hagenees Karel Kanits is zowel schrijver als voordrachtkunstenaar. Met het gezelschap Puur Gelul laat hij Nederland weten wat Haagse humor inhoudt.

Arie Koomen is meester van de spontane grappen: zo was improviseren het centrale uitgangspunt in de optredens van cabaretduo Arie en Sylvester en natuurlijk ook bij het razend populaire BNN programma De Lama’s. Samen met Edo Brunner maakte hij onlangs de theater voorstelling ‘E&A is toch voordeliger’ vol absurdistische crosstalks. We zijn razendnieuwsgierig wat hij Den Haag te vertellen heeft!

Een wisselend circus van taalvirtuozen, met als gezamenlijk doel de rock ’n’ roll van het woord naar de mensen te brengen en hen zo een mooie avond en kramp in de lachspieren te bezorgen.

Lilianne Laan, 3voor12

Dit vind je waarschijnlijk
ook leuk

vrijdag 6 september

PAARD VAN STAL

LET’S GO! De lekkerste garagerock, psych, indie en postpunk om het nieuwe concertseizoen te vieren...

Koop tickets
We (programmeur Henk Koolen en ik) hebben Paard van Stal in het leven geroepen allereerst om onze (vaste) bezoekers een cadeau te geven en op een feestelijke manier het nieuwe seizoen te openen. Maar ten tweede kunnen wij hier ons creatieve ei in kwijt en boeken we onze (nieuwe) favorieten uit onze twee lievelingsgenres: Wereldmuziek en Alternative. Black Flower bijvoorbeeld is een van m’n laatste ontdekkingen (en instant favoriet) en is eigenlijk een totale crossover van deze twee genres. Eva von der Assen,
Paard - Programmeur