zondag 14 maart 2021

POOL TOT POOL [livestream]

Wetenschapsdag rondom klimaat en de poolgebieden

Pool tot Pool is een jaarlijks terugkerende publieks-lezingendag in maart. Met lezingen over het Arctisch gebied rondom de Noordpool en voordrachten over de wereld van de Zuidpool op en rondom Antarctica. De 14e editie van ‘Pool tot Pool’ zal 14 maart 2021 plaatsvinden. Pool tot Pool is bedoeld voor iedereen die in de poolstreken geïnteresseerd is. Dit jaar wordt Pool tot Pool georganiseerd in een alternatieve vorm, namelijk een livestream.

Er komen deze editie weer interessante sprekers en onderwerpen aan bod, zoals Christiaan de Kleijn over de bodem-natuur-mens relatie, Sander Veraverbeke over hoe bliksem branden over de hele wereld veroorzaakt, Ruud Poortier over de feiten en fictie rondom het Nova Zembla verhaal, en Otto Plantema over de albatrossen in de zuidelijke oceanen. Met tussen de sprekers door kunst van Esther Kokmeijer, filmmateriaal van Arjen Drost en een filmpje van Museum Lunteren om het af te sluiten.

Pool tot Pool op PAARD TV
Ervaar dit unieke evenement thuis vanaf de eerste rij! Vanuit meerdere hoeken wordt het event geregistreerd en live uitgezonden. Lees hier meer over livestream tickets kopen en hoe het inloggen werkt. In verband met het klimaatalarm wordt dit programma 24 uur lang aangeboden, zodat je het ook nog later op de avond kunt terugkijken.

Archief
  • livestreamticket: 12,50
  • Online livestream (vanuit PAARD)
  • 13:45
  • 14:00

Ieder jaar sluit het programma aan bij de actualiteit van dat moment. Vijf lezingen op populair-wetenschappelijk niveau belichten een breed scala aan polair onderzoek. Onderwerpen variërend van historisch tot geologisch en van antropologisch tot biologisch passeren de revue.

De organisatie heeft een nauwe samenwerking opgebouwd met Nederlandse en Belgische onderzoekers van diverse universiteiten en onderzoeksinstellingen. Velen van hen waren nauw betrokken bij het afgelopen Internationale Polaire Onderzoeksjaar (4e IPY).

Programma
14:00 Esther Kokmeijer – Global Commons
14:15 Opening door presentator/dagvoorzitter
14:25 – Christian de Kleijn – Natuurbeheer in Ijsland
15:10 – Dr. Sander Veraverbeke – Brand in het Hoge Noorden
15:55 – Arjen Drost – Filmmaker
16:10 – Dr. Ruud Poortier – Tollens en 200 jaar ‘ De Overwintering der Hollanders op Nova Zembla
16:55 – Dr. Otto Plantema – Albatrossen van de Zuidelijke Oceaan
17:40 – Museum Lunteren – Film
18:00 Einde

In verband met het klimaatalarm wordt dit programma 24 uur lang aangeboden.