vrijdag 16 juni 2017

ORIENTAL LANDSCAPES FESTIVAL

Voor het eerst in Nederland en verspreidt over vijf steden, brengt muziekfestival Oriental Landscapes de magie van Oriental Music tot leven. Tijdens het evenement wordt de luisteraar meegenomen op een tijdreis tussen traditionele en moderne interpretaties van Oosterse muziek, met name de Arabische maqam. Maqam is de hoeksteen van de muziek uit het Midden-Oosten en heeft door invloed van plaats en tijd in de eeuwen van bestaan ontelbare vormen gekend. Alle mogelijke oriëntaalse muziek wordt door Oriental Landscapes bijeen gebracht om het muzikale, Syrische nalatenschap en de identiteit van het land te definiëren.

Archief
  • € 15,00
  • € 13,00
  • Grote Zaal
  • 19:30
  • 20:00

*incl € 2,50 servicekosten

Hoe verenigt maqam de echo’s uit het verleden met de klanken van de toekomst? Hoe kan Oriëntaalse muziek de dialoog aangaan met Westerse muziek? Het antwoord wordt gegeven door het hoogtepunt van het festival: de samenwerking tussen het Nederlandse New European Ensemble en de Solisten. Samen brengen zij stukken ten gehore van prominente musici uit de moderne Syrische muziek, waaronder Zaid Jabri, Nouri Iskandar (die ook op Holland Festival 2005 speelde) Dima Orsho en Shafi Badreddin . Bovendien staan er twee speciaal voor de gelegenheid uitgekozen stukken van Oene van Geel en Steven Kamperman op het programma.

Het New European Ensemble
Het New European Ensemble is opgericht in 2008 en bestaat uit jonge solisten, kamermusici en aanvoerders van orkesten vanuit heel Europa. Het ensemble is hard op weg om een van de meest innovatieve, levendige en veelzijdige ensembles voor nieuwe muziek te worden. Het ensemble wordt door de nationale en internationale pers geprezen om zijn ‘aanstekende enthousiasme’ (Nutida Musik) en ‘uitmuntende uitvoeringen’ (Volkskrant).
Ook in het verleden werkte het ensemble al aan projecten waarbij belangrijke maatschappelijke onderwerpen voor het voetlicht kwamen. Zo zette het ensemble in 2010 een samenwerking op met Amnesty International voor de uitvoering van Hans Werner Henze’s ‘Voices’ rondom het belang van mensenrechten in de wereld van vandaag.

Speciaal voor vanavond wordt het New European Ensemble in sommige stukken bijgestaan door studenten van het Koninklijk Conservatorium.

Solisten
Dima Orsho – zangeres
Nizar Rohana – oed
Kinan Azmeh- klarinet