MENSEN ZEGGEN DINGEN x WRITERS UNLIMITED

Spoken word met impact

donderdag 18 januari 2024 8383

In Mensen Zeggen Dingen x Writers Unlimited Festival in Paard laten naast de Nederlandse dichters en spoken word-artiesten Dean Bowen, Sjaan Flikweert en Nisrine Mbarki ook drie internationale auteurs van het festival hun stem horen: Anne Boyer (VS), Ronelda Kamfer (Zuid-Afrika) en Angelina Enny (Indonesië). Alternative R&B-artiest XILLAN treedt op met een muzikale bijdrage. Host: Benzokarim!

spoken word
archief
 • Kleine Zaal
 • 20:30
Nieuwsbrief

Dingen zijn niksig als er geen woorden aan gegeven worden. Dat is precies wat Mensen Zeggen Dingen doet. Uitspreken, bespreekbaar maken, uitroeptekens of vraagtekens erachter plaatsen en de volgorde bepalen. Het platform voor poëzie en performance komt met clubshows langs in onder meer Paard Den Haag, Paradiso Amsterdam, Ekko Utrecht, 5th Avenue Arnhem en festivals. Nu brengen Mensen Zeggen Dingen en Writers Unlimited een speciale Internationaal Literatuurfestival Den Haag-editie in Paard. Verwacht poëzie, poetry slam, proza en punchlines. Verwacht je mond vol tanden en tot je traanbuizen geroerd!

Festivaltip: kom ook naar de grote festivalavonden Friday Night Unlimited (19 januari) en Saturday Night Unlimited (20 januari)! Beide avonden kies je je eigen route langs zo’n twintig programma’s op vijf podia in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Van 18 tot en met 21 januari 2024 is het festival te vinden in theaters, bibliotheken en scholen door heel Den Haag: van Theater aan het Spui, Filmhuis Den Haag, Koninklijke Schouwburg en Paard tot Theater Dakota, de bibliotheken Nieuw Waldeck, Schilderswijk en Ypenburg en de Haagse Hogeschool. Met ruim negentig schrijvers, dichters en spoken word-artiesten en musici uit binnen- en buitenland. Met voordrachten, proza, poëzie, storytelling, spoken word, auteursinterviews, actuele gesprekken, films en muziek. Informatie en kaarten: writersunlimited.nl.

 • Benzokarim

  host

  Benzokarim is een spokenword artiest en dichter. Als coach van Poetry Circle 070 en redacteur van Mensen Zeggen Dingen timmert hij hard aan de weg voor een nieuwe generatie van wereldverbeteraars. In 2020 won hij de derde plek bij het NK Poetryslam. Karim ontroert nog voordat hij heeft gesproken. Zijn aanwezigheid spreekt. Zijn voordrachten zijn muzikaal, ritmisch, dynamisch en doorleefd van emoties zoals alleen hij deze kan verwoorden. Rouw, onzekerheid en navigeren door het volwassen leven vormen de rode draad in zijn werk. In een tijd waar de afstanden nog nooit zo groot zijn geweest, poogt Karim met zijn woorden intimiteit te bieden. In 2022 publiceert hij zijn eerste bundel El Ghorba. Daarin spreekt hij met zijn vader, rouwt hij om zijn moeder en dicht hij over ervaringen die herkenbaar zijn voor ieder met een migratieachtergrond.

 • Dean Bowen

  Dichter, performer, docent

  Dean is dichter, performer en docent. In zijn werk kijkt hij hoe de identiteit van mensen zich verhoudt tot de maatschappij, zoals blijkt uit zijn meertalige bundel Bokman (2018). Zijn krachtige voordracht leverde hem de eerste Van Dale SPOKEN Award op in de categorie ‘Poëzie’; hij was in 2019 en 2020 stadsdichter van Rotterdam. In zijn Ik vond geen spoken in Achtmaal (2020) beschrijft een naamloze figuur middels dagboeknotities, gedichten, biechten, en rituelen de zoektocht naar wat er overblijft van een mens, lang nadat zij gestorven zijn. Hij publiceerde gedichten op online platforms SampleKanon en Hard//Hoofd en in tijdschriften als nY en Kunsttijdschrift Vlaanderen. Samen met muzikant-kunstenaar Willie Darktrousers en met dichters Martin Rombouts en Maxime Garcia Diaz maakte hij de

 • Angelina Enny

  schrijver, acteur, theaterregisseur

  Angelina Enny (Indonesië, 1978) is schrijver, acteur en theaterregisseur. Haar debuutbundel met verhalen Nokturnal Melankolia, over de schoonheid en esthetiek van depressie, is in 2018 genomineerd voor de Khatulistiwa Literary Award en is bewerkt voor het theater. Ze is bezig met haar roman Anjangsana, over haar relatie met haar kindermeisje, die het zwijgen werd opgelegd na de massamoord in Indonesië in 1965-1966. In 2019 schreef Enny samen met de Nederlandse schrijver en muzikant Robin Block de poëziebundel In Between, Di Antara, waarin zij op zoek gaan naar hun persoonlijke verhalen, (familie)herinneringen en dromen, en hun gedeelde (Indonesische) geschiedenis. Dit resulteerde in de performance A PassageSebuah Antara, een mix van gedichten, songs, bewegingen en beelden. Ze traden hiermee oktober 2019 op tijdens het Literature and Ideas Festival (LIFEs) in Jakarta.

 • Sjaan Flikweert

  Spoken word, muziek, dance/performance

  Sjaan Flikweert maakt spoken word, muziek, dance/performance art en film. Flikweert is een interdisciplinaire maker die gevoelswerelden schept waarin de kleinste details de hoofdrol krijgen. Vanuit persoonlijke verhalen laat ze contrasten moeiteloos en voelbaar naast elkaar bestaan, en confronteert ze haar publiek met aannames, oordelen, verwachtingen. Ze is al ruim 12 jaar actief podiumkunstenaar in binnen- en buitenland. Ze was te lezen in de spoken word-bloemlezing Hard op (2019). Ze publiceerde de audiovisuele dichtbundels ergens thuis en de ruimte ertussen en De werkelijkheid heeft mij niet nodig (geselecteerd voor het Nederlands Film Festival 2021).

 • Ronelda S. Kamfer

  Belangrijkste Zuid-Afrikaanse auteurs

  Ronelda S. Kamfer (Kaapstad, 1981) is een van de belangrijkste Zuid-Afrikaanse auteurs van dit moment. Ze schrijft in het Kaaps-Afrikaans, een spreektaal met Engelse woorden en straattaal. Haar eerste dichtbundel Noudat Slapende Honde (Nu de slapende honden, 2008) schetst een scherp beeld van leven in armoede. Santenkraam (2012) bevat verhalen in dichtvorm over een vissersdorp dat plaats moet maken voor een militair terrein. Mammie (2017) is een even liefdevolle als rauwe ode aan haar moeder. Chinatown (2021) komt opnieuw hard aan. Kamfer dicht beheerst, intiem en duister-humoristisch over geweld, de positie van vrouwen, liefde en ouderschap. Ze vertaalt Kirsty Applebaums Princess Minna-kinderboeken naar het Afrikaans: Die eenhoring-gedoente en Die betowerde woud (2023) en verzorgt Die maan is zwart (2022), een bundel met poëzie van Adam Small. Haar eerste roman Kompoun (2021) verschijnt 2024 in de Nederlandse vertaling door Alfred Schaffer die ook haar poëzie vertaalde.

 • Nisrine Mbarki

  schrijver, dichter, columnist

  Nisrine Mbarki (Tilburg, 1977) is schrijver, dichter, columnist en literair vertaler. Ze schrijft korte verhalen, theaterteksten en poëzie, en vertaalt poëzie uit het Arabisch naar het Nederlands. Haar poëzie en columns verschijnen regelmatig in literaire tijdschriften als De Gids, Het Liegend Konijn, Tirade en Poëziekrant. Ze stond op festivals als Poetry International, Globale in Bremen, Writers Unlimited, Read My World, Felix Poetry Festival in Antwerpen en de Nacht van de Poëzie. Ze is medeoprichter en artistiek leider van theatergroep Landgenoten waarvoor ze de theatertekst Club Paradis (2016) schreef, opgevoerd in Nederland en Duitsland. Haar debuutbundel oeverloos verscheen in 2022 bij uitgeverij Pluim.

 • XILLAN

  singer-songwriter en artiest

  XILLAN , Surinaams-Nederlandse singer-songwriter en artiest, maakt alternatieve R&B die uitdagend is in zijn intimiteit. XILLAN laat zich onder de noemer alternatieve R&B niet beperken, maar omarmt zijn invloeden met passie en overtuiging. De muziek van XILLAN wordt gekarakteriseerd door dualiteit en een unieke, poëtische kijk op de wereld. Vergelijkbaar met artiesten als Omar Apollo, Steve Lacy en Daniel Caesar en met een weerspiegeling van XILLAN’s eigen meervoudige culturele achtergrond ontstaat er een uniek geluid dat de huidige tijden reflecteert. In 2022 bracht XILLAN zijn debuut EP Crowning Gods uit: een verhaal over het transformeren van duisternis naar hoop en vertrouwen. De EP trekt inspiratie uit de roots van XILLAN en transformeert dit in vier genre-overschrijdende tracks.