zaterdag 13 oktober 2018

MONDRIAAN JAZZ 2018

Op zaterdag 13 oktober 2018 komt er een vervolg op het veelvuldig gelauwerde festival Mondriaan Jazz dat afgelopen jaar haar primeur beleefde in Den Haag. Geheel in lijn van het afgelopen jaar ligt ook in 2018 de focus op een internationaal kwaliteitsprogramma met een spraakmakend openingsproject, acts op het punt van hun grote doorbraak en unieke gecureerde supergroepen – ‘bringing great spirits together’. De eerste namen zijn:

Brooklyn Raga Massive ft. Eric Vloeimans (USA/NL), Makaya Mccraven: ‘Universal Beings’ ft Miguel Atwood-Ferguson (USA)  Jeff Parker, Brandee Younger, Soweto Kinch, Junius Paul & Ben LaMar Gay, Cory Wong (Vulfpeck, USA), Ambrose Akinmusire Quartet (USA), Yazmin Lacey (UK), Nate Wood fOUR (USA), The Necks (AUS), Spirit Fingers (USA), Ben LaMar Gay (USA), Jeff Parker – solo (USA), Time Is A Blind Guide (NO), Marc O’Reilly X Jasper Høiby (IRE/DK) en Cortex (NO). Net als vorig jaar zijn er ook een tweetal panelgesprekken met de gerenommeerde jazzjournalist en schrijver Ashley Kahn (USA). Binnenkort voegt de festivalorganisatie nog enkele aansprekende namen toe aan deze toch al niet geringe reeks.

Koop tickets

*incl € 2,50 servicekosten

Één van de thema’s van MJAZZ 2018 is de avant-gardistische Chicago stroming, waarin tegenwoordig jazz op een vernieuwende manier wordt benaderd met o.a. elektronica, hiphop en sampling. Ook is er aandacht voor de unieke wijze waarop het collectief Brooklyn Raga Massive jazz redigeert naar Indiase klassieke muziek. Uitgebreide info vind je ook op www.mondriaanjazz.nl

OPENINGSCONCERT MET SHAI MAESTRO TRIO Op vrijdag 12 oktober 2018, aan de vooravond van de grote festivaldag, presenteren Mondriaan Jazz en Projazz vanaf 19.30 uur een gezamenlijk openingsconcert van Shai Maestro Trio in Het Koorenhuis. Dit concert is gratis toegankelijk voor kaartkopers van Mondriaan Jazz en dient van tevoren gereserveerd te worden via [email protected] Let op: er zijn slechts 50 plekken beschikbaar. Daarnaast zijn er ook losse tickets te koop voor dit concert via www.projazz.nl. Deze kosten € 15,00 in de voorverkoop en € 17,00 aan de deur.

Shai Maestro mag dan een aankomende grootheid van de piano-jazz zijn – hem omschrijven als jazz-pianist zegt nog niks over zijn oneindige talent en grensoverschrijdende benadering van muziek. Hij was een wonderkind in zijn geboorteland Israël en begon daarom ook aan de top: als lid van de band Avashai Cohen. Ondertussen is hij talloze optredens verder, en tegenwoordig leider van zijn eigen jazz-trio met voormalig bassist van SJW, Jorge Roeder en drummer Ziv Ravitz. Samen hebben ze al drie albums uitgebracht. Aan de vooravond van Mondriaan Jazz speelt de band in de intieme zaal van het Koorenhuis.

MAKAYA MCCRAVEN: Universal Beings ft Miguel Atwood-Ferguson Een hedendaagse supergroep speciaal samengebracht voor MJAZZ 2018, rondom één van de meest gevraagde en veelzijdige drummers van vandaag: Makaya McCraven. De groep zal verder bestaan uit o.a. gitarist Jeff Parker, violist Miguel Atwood-Ferguson, harpiste Brandee Younger, saxofonist Soweto Kinch, bassist Junius Paul en multi-instrumentalist Ben LaMar Gay. Makaya McCraven wordt alom gezien en geprezen als revolutionaire leider van de nieuwe Chicago avant-garde, waarin op vernieuwende wijze elektronica, hiphop en jazz worden samengebracht. In samenwerking met het baanbrekende label International Anthem nam Makaya ruim 48-uur aan jams op, die hij knipte en plakte tot een “Bitches Brew” album van nu. Het zette Makaya aan tot het maken het analoog opgenomen album Highly Rare (2017) en het opnemen van impro-sessies in Chicago, Los Angeles en London, met verwante geesten: de CHI x LON x LA Sessions. #MJAZZ brengt de geest van de sessies en muzikanten uit alle drie steden samen voor een uniek concert, geheel geïmproviseerd, op het scherpst van de snede.

BROOKLYN RAGA MASSIVE FT. ERIC VLOEIMANS Brooklyn Raga Massive (BRM) is een collectief geworteld in de Indiase klassieke muziek, afkomstig uit Brooklyn en Harlem (New York). Geprezen als “Leaders of the Raga-Renaissance” door The New Yorker, creëert BRM eigen composities en redigeert de muziek van o.a. John Coltrane, Alice Coltrane en Terry Riley in een door Ragas geïnspireerd discours, waarbij de jazzwereld en de Indiase klassieke wereld op een unieke wijze worden samengebracht. #MJAZZ heeft speciaal voor deze editie een eenmalige samenwerking gecureerd met de veelgeprezen Nederlandse trompettist/componist Eric Vloeimans. De klassiek geschoolde Vloeimans staat bekend om het samenbrengen van geïmproviseerde muziek en jazz met o.a. klassieke muziek en elektronica. Hij heeft verschillende groepen geleid die barrières doorbreken tussen muziek uit verschillende culturen. Dit is echter de eerste keer dat Vloeimans zich waagt aan de Indiase klassieke muziek. In de combinatie met een collectief als BRM, zal dit een opmerkelijk dynamisch en verrassend concert opleveren.

MJAZZ
Mondriaan Jazz Festival is een samenwerking tussen Good Music Compa|ny en Paard met steun van de Gemeente Den Haag en verschillende fondsen. #MJAZZ vertaalt de liefde van Mondriaan voor jazzmuziek naar een progressief jazzfestival van internationale allure. Hierbij staan ontdekking en vernieuwing centraal en worden bezoekers getrakteerd op unieke ervaringen door speciaal voor #MJAZZ gecureerde projecten. Een van de centrale uitgangspunten van het festival is dat als Mondriaan nog zou leven, geen enkele van de op #MJAZZ geprogrammeerde acts zou misstaan in zijn indrukwekkende platencollectie.

Wie interesse durfde te tonen om nieuwe talenten te ontdekken en op zoek te gaan naar jazzgrootheden van de toekomst, werd beloond met ijzersterke muzikanten, bijzondere cross-overs en vooral diversiteit.

Jazz Nu

OK

Om je beter van dienst te kunnen zijn maakt deze site gebruik van cookies.