MIDDAGCONCERT: MAKAYA McCRAVEN

Deze 'beat scientist' brouwt zijn eigen unieke mix van hiphop en jazz

zondag 5 november 2017 8361

 Gepresenteerd door #MJAZZ en Projazz

De uit Chicago afkomstige drummer Makaya McCraven wordt door velen gezien als een van de meest veelzijdige en gevraagde drummers van het moment. Als een ware wetenschapper experimenteert de slagwerker met allerlei soorten genres, mixt deze door elkaar en improviseert er op los. Zijn bijnaam als ‘beat scientist’ is dan ook niet heel gek. Desondanks blijft jazz grotendeels de ondertoon voeren in alles wat McCraven doet. Met zijn jazz/hiphop formatie Cold Duck Complex opende hij onder andere al voor Wu-Tang Clan, Rhazel, 50 Cent, Mixmaster Mike en The Wailers en bracht in 2015 zijn eerste soloplaat In This Moment uit.

archief
  • Kleine Zaal
  • 15:30
  • 16:00
Nieuwsbrief

Als zoon van jazzdrummer Stephen McCraven en Hongaarse folkzangeres Agnes Zsigmondi kreeg Makaya muziek met de paplepel ingegoten; “It wasn’t that they genetically bestowed on me the gift of music, but that they were willing to let me put many, many hours of my life into it.” Op de middelbare school kwam hij terecht in zijn eerste band, Cold Duck Complex, waar hij zijn eerste grote ervaringen als muzikant opdeed; “Cold Duck was definitely the foundation. “That was really my intro into being a real working musician,” aldus McCraven.

Door de jaren heen speelde de drummer vervolgens met talloze musici uit minstens net zoveel verschillende muziekstijlen wat in 2015 resulteerde in zijn eerste soloalbum In This Moment. Naast jazz en hiphop hoor je dan ook invloeden uit Afrikaanse dansbands, Hongaarse volksmuziek, indie en electronische muziek. De plaat ontving lovende recensies van The New York Times en NPR en werd door Jazz Times zelfs omschreven als een van de beste albums van het jaar. Voor het album werkte de drummer samen o.a. Jeff Parker (Tortoise), Marquis Hill (2014 Monk winnaar) en D’Sean Jones (Underground Resistance).  Momenteel is de drummer hard bezig met nieuwe materiaal waarvan hij in Paard alvast een voorproefje laat horen.

“ His style and sound is unique, a heady, skillful, sophisticated and boldly uncompromising mix of jazz and hiphop “

UKVibe