Valnoir
donderdag 21 maart 2019

LAIBACH

19:30 Deur open
20:30 Start Laibach

De controversiële Sloveense muziekgroep Laibach komt naar Nederland. De band, die in 1980 is opgericht, omschrijft hun muziekstijl als ’totalitaire pop art’. Op hun eerste albums prijken voornamelijk Laibach-versies van popklassiekers waarin ook elementen uit het Nazisme en Stalisme voorkomen. Een concept dat in de jaren ’90 door bands als Rammstein is opgepikt en uitgewerkt. Maar in de jaren ’80 levert dit de band Laibach regelmatig problemen op.  Zo leidde dit in voormalig Joegoslavië tot gecancelde optredens en werd zelfs de bandnaam verboden, omdat Laibach het Duitse woord voor de stad Ljubljana betekent. Maar de band laat zich niet voor één gat vangen en twee jaar later stond de band -weliswaar anoniem- toch in Ljubljana.

arirangTotalitaire pop artWe Are Public
Archief
  • € 22,50
  • € 25,00
  • € 27,50
  • Grote Zaal
  • 19:30
  • 20:00

*incl € 2,50 servicekosten

Binnenkort komt de band met een nieuw album genaamd: ‘The Sound Of Music’. Een album dat voortvloeit uit een concert in Noord Korea. Het lijkt een onwaarschijnlijke keuze, maar eigenlijk heel slim, want op Koreaanse scholen wordt Engels onderwezen met deze songs. Je hoort My Favorite Things, Edelweiss, Do-Re-Mi en ‘Maria’ in een compleet andere jas.

De muziek van Laibach valt meestal te omschrijven als experimentele Industrial met een bombastisch militair marsritme, de kenmerkende bromstem van de zanger en een flinke dosis kitsch.

Frank Gesink voor writtenmusic.com