zaterdag 18 november 2017

JEANGU MACROOY

Jeangu Macrooys ster rijst als een supernova aan de hemel. Het Surinaamse talent verruilde drie jaar geleden het Conservatorium in Paramaribo voor Nederland om zijn songwriterskills aan te scherpen op de hogeschool voor de kunsten ArtEZ. Met groot succes: Macrooy tourde met de Popronde en speelde zich met de track ‘Gold’ prompt in een commercial voor ‘Game Of Thrones’ en het voorprogramma van Blaudzun en Remy van Kesteren. Dat hij bij zowel een indierocker als een harpist prima op zijn plek is, is tekenend voor zijn breed inzetbare talent. Van worksongs, duistere folk en footstomping blues tot roodkoperen rhythm ‘n’ soul; Jeangu Macrooy en zijn achtkoppige band beheersen het allemaal. Goud, inderdaad.

Archief
  • € 15,00
  • Kleine Zaal
  • 19:30
  • 20:30

*incl € 2,50 servicekosten

Op zijn debuut-EP Brave Enough, die uitkwam in april 2016, staan Jeangu’s soulvolle stem en persoonlijke nummers centraal, die zich bewegen van rauw en uitgesproken naar kwetsbaar en intiem. De dag van de release werd hij door 3FM uitgeroepen tot ‘Serious Talent’ en de week daarop speelde Jeangu zijn eerste single Gold live bij De Wereld Draait Door èn op 3FM. Deze zomer stond hij met zijn band op diverse festivals, waarna hij in het najaar met de Popronde – waarvoor hij tot ‘Oor Talent’ werd benoemd – door heel Nederland trok. Daarnaast verzorgde Jeangu de voorprogramma’s voor de volledige Nederlandse clubtours van Blaudzun, Remy van Kesteren en Bernhoft.

Jeangu’s debuutalbum High On You, waarvoor hij net als bij zijn EP de samenwerking aanging met producer Perquisite, is energieker en dansbaarder dan zijn voorganger. De melancholie blijft aanwezig maar de focus is verlegd naar een rauwer geluid dat je bijvoorbeeld hoort in het nummer Crazy Kids, een duet met tweelingbroer Xillan. Nummers als Antidote en titelsong High On You worden bijgestaan door blazers waardoor ook Jeangu’s soulvolle kant goed naar voor komt. De rode draad blijft echter Jeangu’s unieke stem die hypnotiseert in het laag en imponeert in het hoog. De release van het album werd gevierd met een eerste eigen club tour door Nederland. Daarnaast was hij met zijn volledige band te zien zijn op verscheidene zomerfestivals, zoals North Sea Jazz, Mundial en Lowlands.