vrijdag 13 april 2018

HEROES: THE PRETTY THINGS

HEROES
In de aanloop naar ons 50-jarig bestaan in 2022 kiest Paard uit al haar programma’s 50 iconische artiesten die we als ‘Heroes’ bestempelen. Met dit label zetten we de artiesten in de spotlights die een belangrijke rol in de pophistorie spelen en plaatsen hen in muziek-historisch perspectief. Lees de bizarre weetjes, de anekdotes, persoonlijke verhalen en waarom nu juist deze artiest in Den Haag speelt.
Iedereen kan meesparen met de originele Heroes-map! Het enige wat je hoeft te doen is de Paard Heroes map aan te schaffen voor €2,50. Kijk voor meer info op www.paard.nl/paard-heroes/

#lasttour #theendofprettythings
Dit jaar bestaan The Pretty Things 55 jaar. Een mooi moment om er mee te stoppen, moeten de mannen gedacht hebben, want we krijgen zojuist bericht van het management dat 2018 het laatste jaar zal zijn waarin zij zullen touren. Sad news for the fans, maar het goede nieuws is natuurlijk dat hun show op 13 april nog op de agenda staat. Pak deze (allerlaatste) kans!

Archief

*incl € 2,50 servicekosten

The Pretty Things is de belichaming van rock & roll: als pioniers van de psychedelische garagesound, met jengelende gitaren en fijne samenzang, waren ze één van de grootste inspiratiebronnen voor artiesten als David Bowie en The Ramones. In hun sound kun je het vroege werk van David Bowie terughoren, of – nog meer – die van The Rolling Stones. Ging je echter bij bekende muzikanten ten rade wie favoriet was, dan was The Pretty Things toch echt de grote winnaar. Zo waagde David Gilmour (Pink Floyd) zich ooit aan de uitspraak, dat hij The Stones maar een tamme bende vindt vergeleken met ‘The Pretties’. Zo ontvingen zij alle lof vanwege hun meer ruigere, rauwe en rebelse karakter.

Bedenk daarnaast eens dat de allereerste rockopera niet van The Who afkomstig is, zoals velen denken, maar dat S.F. Sorrow van de hier besproken band die titel op haar naam mag schrijven. Dan kun je je een voorstelling maken hoe ondergewaardeerd The Pretty Things eigenlijk is.

In hun carriere, die alweer 54 jaar beslaat, maakten ze talloze platen. Het laatste album ‘The Sweet Pretty Things’ verwijst qua sound hier en daar duidelijk naar hun psych-periode, maar bevat ook een lekker blues-randje waarop ze nog eens laten zien wat ze na al die tijd nog in hun mars hebben. Dit jaar kwam een ‘Greatest Hits’ uit, een collectie waar ook de media nog altijd laaiend enthousiast van wordt: “The psychedelic and garage-tinged “Cries From the Midnight Circus” (1970) proves to be the final vestige of creativity from this collection, as all of the post-1970 selections are positively atrocious (or nondescript at best) rockers.”

De tijd is gekomen voor een ware renaissance in Paard, en dat maakt ons stiknieuwsgierig naar wat voor mooie dingen zij in 2018 brengen.