HABIB KOITÉ

vrijdag 20 mei 2022 2022

Habib Koité komt 20 mei naar PAARD! De Malinese gitarist Habib Koité is één van de meest populaire en erkende artiesten van Afrika. Hij komt uit een lijn van traditionele Khassonke troubadours die wijsheden overbrengen via hun muziek. Habib groeit op omringt met zeventien broers en zussen, en ontwikkelt zijn eigen unieke speelstijl om zo zijn moeder te kunnen begeleiden.

Hij erft zijn passie voor muziek van zijn grootvader die de kamele n’goni, een traditioneel viersnarig instrument, bespeelde dat wordt geassocieerd met de Wassalou regio van Mali. “Niemand heeft me echt geleerd om te zingen of om gitaar te spelen,” legt Wassalou uit. “Ik zag mijn ouders spelen en zo heb ik het overgenomen.”

 

Voor liefhebbers van Baaba Maal, Fela Kuti, Salif Keita Blues wereldmuziek
archief
  • Kleine Zaal
  • 19:00
  • 19:30
Nieuwsbrief

Kharifa is Habib zijn zesde studio album. Muso Ko, zijn eerste werk, is uitgebracht in 1995. Habib is nu volwassen geworden, terwijl hij succesvol met één voet stevig in het verleden staat.

Kharifa is opgenomen en gemixt in Bamako. Het geluid van het land, haar rijke en diverse muzikale tradities en instrumenten (denk aan ngoni, fluit, ora en doun doun) zijn sterk terug te horen in deze geweldige plaat.

Support: DANDANA is een collectief van muzikanten uit Nederland, Gambia en Senegal met als thuisbasis Den Haag.

Hun sound is een ode aan traditionele West-Afrikaanse ritmes en klanken. Naast muzikanten zijn ze creatievelingen, filmmakers en kunstenaars. Een collectief van gelijkgestemde verhalenvertellers, die je met hun muziek meenemen op een reis naar West-Afrika. Ze zijn geïnspireerd door West-Afrikaanse psychedelische Wolof-muziek en Mbalax-sounds,

Ze combineren traditionele instrumenten uit Senegal en Gambia zoals sabar, xalam en balafoon, met mysterieuze gitaarriffs, ritmische DX7 marimba, live drums, saxofone-jazz en een scala aan ambient vintage synthesizersounds. Geinspireerd op de grote mandingue-pioniers Guelewar, Ifang Bondi, Touré Kunda en Super Diamono en door de synth-gedreven inspirators Air & Tame Impala.

Presented by PAARD & ProJazz

“ Koite zijn honingzoete stem en verfijnde gitaarspel liggen aan de basis van elke song. “

BBC UK