FIVE DOLLAR SHAKE

Five Dollar Shake steekt die goeie ouwe bluesrock in een gloednieuw glitterjasje

woensdag 28 februari 2024 8383

Wie dacht dat de blues dood was, moet even bij Five Dollar Shake komen kijken. Dit vijfkoppige Utrechtse rockmonster blaast het genre met een orkaankracht nieuw leven in. Five Dollar Shake steekt die goeie ouwe bluesrock in een gloednieuw glitterjasje. Hoe dat precies klinkt? Soulful, heavy and bluesy. With a cherry on top! Die cherry is zangeres Lucinda Legaspi. Een ontembare frontvrouw, gezegend met een gulden strot. Voeg daar nog wat ronkende gitaren, een scheurend hammondorgel en een flinke dosis speelplezier aan toe, en je hebt de onweerstaanbare sound van Five Dollar Shake. “That’s a pretty fuckin’ good shake!” 

 

Blues rock Soul
archief
  • Café
  • 20:00
  • 20:00
Nieuwsbrief

Het is duidelijk: Five Dollar Shake bouwt overal een feestje. Maar 2024 wordt voor de band extra speciaal. De band presenteert namelijk op zaterdag 27 januari haar eerste album ‘Bigger Heart’: een plaat met een verhaal. Een echtscheiding zette het leven van frontvrouw Legaspi op z’n kop. Als hart op de tong-zangeres begon ze alle woede, frustratie en pijn van zich af te schrijven, met de band als ultieme uitlaatklep. 

Bigger Heart is rauw en puur, en vertelt een voor bijna iedereen herkenbaar verhaal. ‘I’m hell bent to make it out alive’, zingt Lucinda vastbesloten in de stevig rockende plaatopener Hell Bent. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: ‘You did wrong by me and you did right by you’, klinkt het gefrustreerd in Wrong By Me. Bigger Heart gaat ook over empowerment, over realiseren dat je aan jezelf genoeg hebt (I Can Do It Myself ) terwijl je voor het eerst met een boormachine in je hand staat om in je nieuwe huis een plank aan de muur te bevestigen (Damn Self). Over weer op boevenpad gaan (Midas), over het even niet meer zien zitten (It Will Do) en over alles weer in perspectief zien, met alle emoties die daarbij komen kijken, in de monumentale titelsong.  

En, als ultiem teken van herstel: je weer boos maken over wat er verder in de wereld gebeurt. Moustache is een ondubbelzinnige boodschap aan het adres van Johan Derksen naar aanleiding van zijn beruchte ‘kaarsenverhaal’ in Vandaag Inside, waar een naamloze vrouw het slachtoffer van was, ‘Waking up abused and confused and most likely blaming herself’. Derksen kennende, zou hij het muzikaal nog kunnen waarderen ook.  

Five Dollar Shake speelde al op de Zwarte Cross en in het voorprogramma van Amerikaanse soul en blues-topacts als Southern Avenue en Fantastic Negrito. In 2022 verscheen de eerste EP 1,2,3,4… en in 2023 de meeslepende Lizzo-cover Cuz I Love You. Bigger Heart werd met producer Bram Dewachter in studio Wedgeview opgenomen.