IMPRO-NOISE DOUBLEBILL: Don Kapot & MDC III

Downtown Jazz Festival

donderdag 18 mei 2023 8380

Op 18 mei 2023 komen Don Kapot & MDC III het PAARD op de kop zetten met experimentele improvisatie tijdens een unieke Double Bill! Dit programma is in samenwerking met Projazz.

Don Kapot
Na samen te hebben gespeeld en getourd in de band van Oghene Kologbo, bundelt de wereldcombi, Jakob Warmenbol (drums) en Giotis Damianidis (bas) hun krachten met baritonsaxofonist Viktor Perdieus en creëren ze Don Kapot. Hun krachtige groove hebben ze te danken aan Kologbo en aan de legendarische Tony Allen. Don Kapot componeert samen vanuit improvisaties. Dit is de bron van hun unieke geluid dat zich voedt met de smaak en invloeden van elk lid. Zoals de naam al zegt, spelen humor en lichte zelfspot een gezonde rol in hun muziek. Schuddende slofjes op een soort freejazz, komt dat zien!

archief
  • €18,00 *
  • Kleine Zaal
  • 19:30
  • 20:00
Nieuwsbrief

MDC III
Sinds Interstellar Space, het eerder uitgebrachte duo-album van John Coltrane met Rashied Ali, heeft de combinatie van sax en drums een aura van sublieme spirituele ambitie gekregen. Het is waar onvermoeibare waarheidszoekers samenkomen om te streven naar iets transcendentaals. Iets te groot voor woorden. Natuurlijk is er in de tussentijd veel gebeurd. De beschikbare opties – filosofisch, stilistisch, temperamentvol – zijn eindeloos. Muzikanten zijn zich bewust van die historische keerpunten, maar proberen er ook hun eigen wendingen en interpretaties aan toe te voegen. Sommigen van hen slagen. Een van de vele projecten van rietblazer Mattias De Craene – MDC III – is een project met drums en saxofoon. Opvallend verschil: De Craene nodigde twee drummers uit (Simon Segers, Lennert Jacobs), die actief zijn in de wereld van jazz, pop, vrije improvisatie en experimentele muziek.

Veranderende stemmingen en texturen worden gecombineerd met ingewikkelde ritmische patronen, terwijl de drummers samenkomen in dichte, complexe en/of rituele grooves. Een minimale puls, begeleid door murmelend gesis van brushes en een serenade van sax, contrasteert met momenten van uitbundigheid.

Deze show is onderdeel van de Downtown Jazz Kick Off van Projazz