DE JEUGD VAN TEGENWOORDIG

De Jeugd is terug!

zaterdag 23 december 2017 8362

Oh nee he. Daar zijn ze weer. Ze hebben je veel te lang niet gezien. Kom dichterbij. Vjeze, Wiwa, Yayo en natuurlijk Bas Bron aka Broncolélé; ze hebben je gemist. Ze steken de hele stad in de fik. Let’s go.

Voor liefhebbers van https://www.youtube.com/watch?v=ecwPyxv4KBo
archief
  • Grote Zaal
  • 19:30
  • 20:00
Nieuwsbrief

De Jeugd van Tegenwoordig, liefkozend De Jeugd genoemd, is een Nederlandse hiphopgroep die oldschool gaat en de handen niet omdraait voor teksten zo droog als de maan en beats waarvan je gaat watertanden als een nijlpaard. In 2004 braken Willie Wartaal, Vjeze Fur, Faberyayo en vaste producer Bas Bron door met de mega hit ‘Watskeburt?!’ en sindsdien is de spreekwoordelijke beer los.

Vage verhalen over de schepping

Over het ontstaan van de groep is niet veel bekend, want als het om de geschiedenis van de groep gaat, verkondigt De Jeugd graag onzin. Zo zou Pepijn in de metro de tekst van ‘Watskeburt!?’ hebben gevonden. De biografie die de release van het nummer vergezelde, meldt dat de drie elkaar bij een auditie voor Idols hebben ontmoet. Dat onwaarschijnlijke gegeven werd in enkele media zelfs braaf overgenomen, ook omdat de drie er in interviews graag nog wat schepjes bovenop deden.

Hit na hit na hit
We zijn inmiddels al flink wat jaren verder en de Jeugd is een vaste waarde in de Nederlandse muziekwereld. Ze staan veelvoudig op Pinkpop en Lowlands en behoren zelfs tot de line-up van Werchter. Inmiddels zijn er al vier albums afgeleverd met een flink aantal hits. Sterrenstof, Buma in m’n zak, Hollereer, Shenkie, Wopwopwop… moeten we nog even doorgaan?

Cartiez
Cartiez, oftewel Jean Marc Koorndijk is al vanaf zijn jeugd veel bezig met muziek. Ook heeft hij de groep Lefensmannen verschillende Nederlandse artiesten. Hij wordt in zijn jeugd vooral beïnvloed door de muziek die zijn moeder luistert. Dit was een mengsel van vooral metal- en rockbands, maar ook hiphop en r&b. Er zitten punk-invloeden in de muziek van Cartiez, maar ook Franse Electro is een belangrijke inspiratie. Dit alles geinspireed door de teksten van Nederlandstalige schrijvers als Spinvis. Door de gevarieerde muziek vanuit huis streefde Cartiez ernaar om te rappen als acts zoals Opgezwolle en is daarom het de perfecte opwarmer voor de avond.