ONTMOETING TUSSEN KUNST & WETENSCHAP

Hoogleraar Maarten Jansen ontmoet kunstenaar Hans van Houwelingen

dinsdag 28 april 2015 8355

Jongeren t/m 27 jaar krijgen maar liefst €5 korting op het programma Ontmoeting tussen Kunst en Wetenschap. Vul bij het afrekenen daarvoor de kortingscode 'STU-CJP' in. Neem op de avond zelf een geldig legitimatiebewijs mee.Hoogleraar Maarten Jansen ontmoet kunstenaar Hans van Houwelingen

Anders
archief
  • Grote zaal
  • 17:00
  • 17:30
Nieuwsbrief

Maarten Jansen is hoogleraar Meso-Amerikaanse archeologie en geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij is internationaal bekend als expert in precolumbiaans Meso-Amerika en zijn onderzoeksgroep behoort tot de absolute wereldtop. Hans van Houwelingen is een beeldend kunstenaar die controverses zoekt. Hij onderzoekt de relatie tussen kunst, ideologie en politiek en laat zijn sprekende kunst onverwachts opduiken in het straatbeeld. Houwelingen werd opgeleid aan de Academie Minerva en de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. In 1987 won hij de Prix de Rome.

Ontmoetingen tussen kunst en wetenschap
Kunst was kunst en wetenschap was wetenschap. Creatieve uiting enerzijds, kennisvergaring anderzijds. Twee werelden. Maar tijden zijn veranderd. De grens tussen kunst en wetenschap is allang niet meer zo stikt gescheiden. In deze talkshow initieert de Universiteit Leiden zes ontmoetingen tussen kunst en wetenschap.

De wetenschapper krijgt steeds vaker de opdracht zich meer te richten op maatschappelijk vraagstukken en van de kunstenaar wordt gevraagd de sociale relevantie aan te tonen. Nu het verbeteren van onze samenleving een van de gemeenschappelijke doelen is van kunst en wetenschap, zoeken die twee elkaar steeds vaker op. En met succes!

Onder leiding van Andrea van Pol (o.a. presentatie van De Slag Om Nederland) vinden in deze reeks zes inspirerende ontmoetingen plaats. Een boeiende talkshow waarin wetenschap en kunst tegenover, maar vooral ook náást elkaar gezet worden: wat is de maatschappelijke rol van beide? Hoe zit het met artistieke vrijheid en vrijheid in wetenschap? Hoe kunnen ze elkaar versterken en wat heeft de samenleving daaraan?

De talkshow is elke 2e en 4e dinsdag van april, mei en juni 2015 in Paard van Troje.

Dit programma is een samenwerking tussen Studium Generale Universiteit Leiden, de Hogeschool der Kunsten Den Haag (Lectoraat Kunst Theorie & Praktijk), de Academy of Creative and Performing Arts van de Universiteit Leiden, West Den Haag en  Paard van Troje. Tevens maakt deze activiteit deel uit van het programma van het 88e lustrum van de Universiteit Leiden.